Direct naar artikelinhoud

EU heft immuniteit Jean-Marie Le Pen op, vervolging stap dichterbij

Het Europees parlement heeft dinsdag de parlementaire onschendbaarheid van Jean-Marie Le Pen opgeheven. Daardoor kan de Franse justitie de 88-jarige oprichter van het extreemrechtse Front National (FN) vervolgen voor antisemitische uitlatingen.

Jean-Marie Le Pen.Beeld ap

Als europarlementariër kan Le Pen niet zomaar worden vervolgd. Daarvoor is groen licht nodig van zijn collega's. Op aanbeveling van de juridische dienst, een adviesorgaan van de Europese Commissie, stemden de europarlementariërs dinsdag in met de opheffing van Le Pens immuniteit.

'De parlementaire lafheid heeft de vrije hand gekregen', reageerde Le Pen via Twitter. 'Een waarlijk stel larven.' Le Pen zit als onafhankelijk politicus in het europarlement, sinds hij door zijn dochter Marine uit de partij werd gezet.

De Franse justitie, die de EU om de maatregel had verzocht, wil Le Pen vervolgen voor zijn uitspraak die hij deed in juni 2014. In een filmpje, dat op de website van FN verscheen, reageerde Le Pen op kritiek van de Frans-Joodse zanger Patrick Bruel: 'De volgende keer bouwen we wel weer een oven.'

Het dwong dochter Marine ertoe haar vader publiekelijk af te vallen. Het Europees Parlement oordeelde dat de uitlatingen indruisen tegen de waarden van een europarlementariër en dat zijn onschendbaarheid 'hem geen vrijbrief geeft voor smaad en het aanzetten tot haat'.

Twitter bericht wordt geladen...

De EU buigt zich ook over een eventuele opheffing van de onschendbaarheid van Marine Le Pen

Moorden Islamitische Staat

De juridische dienst bekijkt ook een eventuele opheffing van de onschendbaarheid van Marine Le Pen. De Franse justitie opende in 2015 een onderzoek naar de huidige FN-leider, nadat ze op Twitter foto's had gedeeld van moorden gepleegd door Islamitische Staat. Ze plaatste onder meer een foto van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Het kan nog maanden duren voordat de juridische dienst zich over Marine Le Pens immuniteit uitspreekt.

Le Pen senior staat bekend als een politicus die de controverse niet schuwt. Hij is in het verleden regelmatige beschuldigd van racisme en antisemitisme. Om te breken met die dubieuze partijgeschiedenis zette Marine Le Pen haar vader in 2011 buitenspel. Onder haar leiding groeide FN uit tot een partij met brede steun onder de Franse bevolking.

Marine Le Pen.Beeld ap