© AP

Opnieuw wint Belg met Euromillions

Twee weken nadat een straatveger uit Schaarbeek meer dan 165 miljoen euro won met het lotterijspel Euromillions, komt opnieuw een Belg als één van de gelukkige winnaars uit de trekking van dinsdag 25 oktober.

jva

Een ook dit keer gaat het om een aanzienlijk bedrag: meer dan 50 miljoen euro. Volgens de Nationale Loterij 50.108.729 euro om precies te zijn. De vorige keer was de Belg de enige winnaar in rang 1, nu moet hij of zij de som delen onder vijf winnaars.

Het is nog niet duidelijk waar de multimiljonair uit ons land precies vandaan komt. De vorige Belgische winnaar stopte na een paar dagen met werken en vluchtte halsoverkop naar het buitenland.

Nieuw record: Belg wint 168 miljoen euro met Euromillions

© AP

Een landgenoot heeft maar liefst 168 miljoen euro gewonnen met Euromillions. Dat meldt de Nationale Loterij. Het is meteen de grootste pot ooit voor een Belg.

De Belg was de enige winnaar in rang één, zo bleek dinsdag. “We weten voorlopig enkel dat de winnaar uit België komt. Verder weten we nog niets”, aldus woordvoerster Kristel Vervloessem.

Meestal wil een winnaar anoniem blijven. Wel vraagt de Loterij meestal om enkele details publiek te mogen maken, zoals de regio of de leeftijd van de winnaar.

Het is het grootste bedrag ooit dat een Belg heeft gewonnen met EuroMillions. Het vorige topbedrag ging in 2007 naar een speler uit de regio Tienen en bedroeg 100 miljoen euro.

Recordwinnaar EuroMillions is gekend: "Deel naar goed doel"

© IMAGEGLOBE

De man die dinsdag 168 miljoen euro gewonnen heeft met EuroMillions heeft zich gemeld. Het gaat om een 45-jarige man uit de regio Brussel. De recordwinnaar nam al tien jaar deel aan de loterij, die in 2004 boven de doopvont gehouden werd.

“Ik kon het haast niet geloven. Ik werd me pas bewust van de grootte van de winst, thuis, achter mijn computer, bij het nakijken van de resultaten op de website”, vertelde de gelukkige winnaar aan de Nationale Loterij.

“Onze winnaar houdt van thrillers. Met de fabelachtige 168 miljoen euro gelukswinst wist hij het allemaal ook even spannend te houden voor al onze spelers, onze verkooppunten”, klinkt het daar. Hij speelde in een verkooppunt in het Brusselse, kruiste zijn eigen 5 cijfers en 2 sterren aan en wist zo voor de bewuste trekking van 11 oktober als enige winnaar in rang 1 uit de bus te komen. Onze winnaar verklapte ons ook nog dat hij van voetbal houdt, dat je hem plezier kan doen met films van Robert de Niro en dat hij een liefhebber van de viskeuken is. Hij ging ook zeker verder blijven spelen op EuroMillions!”

En wat gaat de Brusselaar doen met dit bedrag? “Een deel aan een goed doel schenken. Ik wil deze gelukswinst delen met mensen die het nodig hebben.”

Met deze smak geld komt hij alvast in de top-5 van Europese topwinnaars:

  1. 190 miljoen euro (Portugal, 24 oktober 2014)
  2. 190 miljoen euro (VK, 10 augustus 2012)
  3. 185 miljoen euro (VK, 12 juli 2011)
  4. 169 miljoen euro (Frankrijk, 13 november 2012)
  5. 168 miljoen euro (België, 11 oktober 2016)

Marc Coucke geeft advies aan Belgische winnaar EuroMillions

© Fred Debrock

Wanneer het over het omgaan met veel geld gaat, is de naam Marc Coucke natuurlijk nooit ver weg. RTL vroeg hem dan ook naar zijn advies voor de persoon die EuroMillions won in ons land.

“Investeer het in de economie, want in het algemeen stijgt de economie.” Zo luidt het advies van een van Vlaanderens rijksten, die redeneert dat meer geld voor de economie ook meer geld voor de staat betekent. Hij gaat namelijk verder met de woorden: “En omdat de staat, en dat is belangrijk, dan mensen die het nodig hebben echt kan helpen. Dat is waarom ik vaak boos ben op de staat, de staat kost te veel geld en heeft daardoor te weinig geld om hen te helpen die het nodig hebben, zelfs mensen die nochtans hard werken...”

Winnaar Euromillions gevlucht: eerst voor oorlog in Kosovo, nu voor aasgieren

© AP

De 50-jarige straat­veger Q. (50) uit Schaarbeek die 168 miljoen euro won met Euromillions, zou zijn gevlucht naar Duitsland. “Hij zat daar in het hoekje. In stilte, hoewel hij hier kind aan huis is. En plots is hij er vanonder gemuisd, zonder iets te zeggen.”

Sinds donderdagnamiddag hebben zijn vrienden straatveger Q. (50) niet meer gezien in de kantine van de voetbalclub Kosova Schaarbeek. Vrijdag daagde hij niet op, zondag ook niet. Pas daarna beseften zijn vrienden dat hij het is: de Belg die 168 miljoen euro won met Euro­Millions. “Het is hem gegund. Hij heeft een zwaar ­leven ­gehad”, zeggen zijn vrienden.

En zo verspreidde het gerucht zich razendsnel. “Want normaal is hij heel stipt. Maar zijn gsm en zijn Facebookprofiel zijn afgesloten, hij is onbereikbaar. We gaan onze vriend niet snel terugzien, denk ik. En gelijk heeft hij. Met zo’n bedrag in mijn zakken, kocht ik een enkel ticketje naar Florida ... en voorts zien we dan wel”, zegt Afrim Kas lachend in de kantine.

“Weet u. Het is hem gegund. Q. heeft zwaar afgezien in zijn leven. Toen de oorlog in Kosovo uitbrak, in 1998, woonde hij in Pejë, een stad die helemaal is platgebrand door de Serviërs. Met zijn vrouw en twee kinderen is hij halsoverkop naar hier gevlucht. De familie is uiteengerukt: twee broers in Duitsland, één broer in Kosovo, een zus in Australië. Zelf werd Q. hier na enkele jaren erkend als politiek vluchteling. Voordien zat hij zonder papieren.”

Vijf jaar straatveger

Sinds een jaar of vijf werkt hij bij Net Brussel. Q. onderhoudt er met zijn borstel de wijk aan de Chazallaan. Het is daar in de krantenwinkel dat hij geregeld zijn EuroMillions-ticketje kwam halen.

Maandag waren zijn collega’s er weer aan het werk. “Q. is er niet bij, nee”, zeggen ze. “168 miljoen euro. Dan heb je andere dingen aan je hoofd dan een nette stoep.” Jaloers zijn ze niet, zijn collega’s. “Zo’n bedrag. Dat is toch om gek te worden. Ik weet niet of we blij moeten zijn of medelijden moeten hebben”, zegt er één. “Zelfs al wonnen we 1 procent van dat bedrag, zouden we al beginnen te flippen.”

Wat Q. met het geld doet of waar hij het wil uitgeven, dat weet niemand zeker. “Volgens wat wij hoorden, is hij toch niet terug naar Kosovo, hoor”, klinkt het bij de voetbalclub. Maar thuis, in de buurt van het gemeentehuis van Schaarbeek waar Q. een appartement bewoont dat enige renovatie behoeft, doet niemand open.

Volgens een bron van de krant Het Laatste Nieuws zou Q. naar Duitsland zijn gevlucht. Kennissen weten echter niet of zijn verblijf daar tijdelijk of permanent is.

Deze cijfers leverden het vaakst Euromillions-winsten op

© Photo News

Twee weken nadat een straatveger uit Schaarbeek meer dan 165 miljoen euro won met het loterijspel Euromillions, kwam opnieuw een Belg als één van de gelukkige winnaars uit de trekking van dinsdag 25 oktober. Wil je ook eens het grote lot winnen? Wij proberen een handje te helpen door in de statistieken van Euromillions te duiken.

Er vonden sinds de introductie van het loterijspel in februari 2004 949 trekkingen plaats. Op de officiële website van Euromillions vind je heel wat interessante en vooral nuttige statistieken om je formulier in te vullen. De meest in het oog springende zijn die van de meest en minst getrokken cijfers en sterren.

Meest getrokken:

© Euromillions

Minst getrokken:

© Euromillions

Ook altijd handig om te weten zijn de meest voorkomende paren. Zo werden 15 en 28 al 19 keer samen getrokken. Gevolgd door 11 en 29 met 18 keer. Bij de sterren gingen twee en zes al 33 keer samen, 3 en 9 werden al 30 keer samen getrokken. Ook voor opeenvolgende cijfers kiezen, kan werken. Zo kwamen 23 en 24 al 15 keer samen voor. Bij de sterren leiden 8 en 9 de dans met 29 trekkingen.

Tot slot: hoe langer iets geleden is, hoe groter de kans dat het zal gebeuren. Daarom nog een blik op de cijfers en sterren die al het langst niet meer getrokken zijn:

© Euromillions

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER