Een op de vijf kinderen wereldwijd niet gevaccineerd

Een op de vijf kinderen in de wereld is niet ingeënt. Dat meldt de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF aan de vooravond van wereldvaccinatieweek van 24 tot 30 april.

Van alle kinderen die niet gevaccineerd zijn (bijna 23 miljoen) leeft 70 procent in slechts tien landen: de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, de Filipijnen, India, Indonesië, Irak, Nigeria, Pakistan, Oeganda en Zuid-Afrika.

De laatste decennia is volgens UNICEF dankzij grootse vaccinatiecampagnes evenwel buitengewone vooruitgang geboekt. Meer dan 80 procent van alle kinderen zijn ingeënt tegen levensbedreigende ziektes als difterie, tetanus en kinkhoest. In 1980 was dat slechts 20 procent. De mazelen doden vandaag 78 procent minder kinderen dan in 2000.

Bepaalde ziektes zijn dankzij vaccins volledig verdwenen. Andere, zoals polio, zijn goed op weg om uitgeroeid te worden. India, dat ooit aanzien werd als het epicentrum van polio, is recent poliovrij verklaard. Nu rest nog Pakistan, Afghanistan en Nigeria, waar polio een blijvend gevaar is voor kinderen. Nieuwe gevallen van polio zijn ook opgedoken in Syrië, dat sinds 1999 poliovrij was maar waar vorig jaar een honderdtal gevallen gemeld werden. "Dit toont duidelijk aan dat wanneer vaccinatiecampagnes door welke reden ook gestopt worden, de dreiging terugkomt voor alle kinderen van een gemeenschap, een gebied en zelfs een land", aldus UNICEF.

UNICEF bereikt als grootste afnemer van vaccins een op de drie kinderen. Jaarlijks redt vaccinatie het leven van twee à drie miljoen kinderen in meer dan honderd landen. Naar schatting sterven jaarlijks anderhalf miljoen kinderen omdat ze niet gevaccineerd werden.

Meest gelezen