Direct naar artikelinhoud

Apple, Google, Intel en Adobe kopen miljardenclaim af

De vier grote Amerikaanse technologiebedrijven Apple, Google, Intel en Adobe hebben een schikking getroffen in een rechtszaak die was aangespannen namens meer dan 64.000 technici. Die beschuldigden de bedrijven ervan onderling afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen.

Apple is een van de bedrijven die een schikking heeft getroffen.

Financiële details over de schikking zijn nog niet officieel bekendgemaakt. Anonieme bronnen die bij de deal betrokken waren, noemen een bedrag van 324 miljoen dollar (234 miljoen euro). Zakenkrant The Wall Street Journal meldde eerder deze week dat de boze werknemers 3 miljard dollar schadevergoeding eisten omdat het pact tussen de vier grote technologiebedrijven hun lonen kunstmatig laag zou hebben gehouden. Het proces zou eind mei beginnen, maar kenners gingen er al van uit dat er een schikking zou komen.

Topmannen als Steve Jobs (Apple), Eric Schmidt en Sergey Brin (beiden Google) zouden jarenlang hebben getracht met onderlinge afspraken de vrede tussen hun bedrijven te bewaren. Slimme technici zijn goud waard in Silicon Valley en de bestuurders vreesden dat de concurrentie om hun gunsten tot hoge kosten voor de ondernemingen zou leiden.

Toen een recruiter van Google tegen de afspraken in toch een medewerker van Apple bleek te hebben benaderd, ontstak toenmalig Apple-directeur Steve Jobs in woede. Google-baas Eric Schmidt zou hem vervolgens hebben gemaild dat de recruiter zou worden ontslagen, zo blijkt uit het dossier.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie