Direct naar artikelinhoud
Update

Kabinet schrikt van toename aantal eerwraakdoden

Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het gaat daarbij om allerlei vormen van geweld, zoals mishandeling, verkrachting, ontvoering en moord. Dat is iets meer dan de jaren ervoor, blijkt uit een rapport van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld.

en
Een demonstratie in Zaandam tegen eerwraak, 2004.

Het centrum krijgt verzoeken om hulp van regionale politie-eenheden, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en van instellingen waar vrouwelijke slachtoffers worden opgevangen.

In twintig gevallen was er sprake van een dodelijke afloop (moord, doodslag of zelfmoord). In meer dan de helft van deze zaken was het slachtoffer een man. In 2012 werden vijftien doden gemeld met als waarschijnlijke oorzaak eergerelateerd geweld. In 2011 waren dit er nog negen. De slachtoffers van eerwraak zijn meestal Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond.

Eén van die zaken speelde zich af in België en in twee gevallen ging het om een zogenoemde coldcasezaak, een nog onopgelost maar niet verjaard misdrijf.

Het LEC EGG onderhoudt intensief contact met netwerken van onder andere Turken en Marokkanen in Nederland om aan eer gerelateerd geweld tijdig in beeld te krijgen en aan te kunnen pakken.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Kabinet geschrokken
Minister Lodewijk Asscher is niet verrast door de cijfers, maar wel opnieuw geschrokken. Hij noemt eerwraak een 'afgrijselijke vorm van criminaliteit' en een 'ongelooflijk moeilijk probleem' dat 'niet past in Nederland', zo zei hij voor aanvang van de ministerraad vandaag.

Het is volgens Asscher zaak de signalen op te pakken van mensen die in de knel dreigen te komen en hulp nodig hebben. Daarvoor is onder meer een speciaal telefoonnummer ingesteld. 'En we moeten duidelijk maken dat dit onder geen beding geaccepteerd kan worden. Dat je hier in Nederland bent en van elkaar af blijft en het recht hebt om verliefd te worden op wie je wil en te geloven wat je wil.'

Ook minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie schrikt van de nieuwe cijfers. 'Dit is ernstig en moeten we op alle fronten ongelooflijk de kop indrukken.'