"Braziliaanse oud-president Kubitschek niet vermoord door militair regime"

De Braziliaanse oud-president Juscelino Kubitschek werd niet vermoord door het militaire regime, maar kwam wel degelijk om in een verkeersongeval in 1976. Dat heeft de nationale waarheidscommissie in Brazilië aangegeven.
AP1960

Volgens het rapport, opgesteld door een twintigtal experts, werd er niet geschoten naar de auto van Kubitschek en toont het traject van het voertuig aan dat het wel degelijk om een ongeval ging.

Kubitschek was president van Brazilië van 1956 tot 1961. De stichter van de hoofdstad Brasilia was een tegenstander van het militaire regime, dat hem zijn politieke rechten ontnam na de coup van 1964.

In 1976 kwam Kubitschek om het leven. Al snel zwollen de geruchten aan dat hij vermoord zou zijn door de militaire dictatuur en vorig jaar kwam een waarheidscommissie opgericht door de stad Sao Paulo tot dezelfde conclusie.

Maar de nationale waarheidscommissie, die in 2012 in het leven werd geroepen door president Dilma Rousseff, komt nu tot een andere conclusie. De commissie voert twee jaar lang onderzoek naar de misdaden van de militaire dictatuur.

Meest gelezen