De regering van Hongarije is vanaf begin 2015 van plan belasting te vragen voor internetverkeer. Dit blijkt uit een voorstel dat eerder deze week aan het parlement is voorgelegd.

In het conceptvoorstel staat dat internetaanbieders voor elke gigabyte aan dataverkeer op hun netwerk een vergoeding moeten betalen van 150 forint. Dat is 0,49 euro. De Hongaarse autoriteiten zeggen ervoor te waken dat de nieuwe belasting enkel voor rekening van de providers komt en niet bij de eindgebruikers komt te liggen.

Plafondbedrag
In zijn huidige vorm stelt de wet volgens de Wall Street Journal dat een internetprovider maar tot een bepaald bedrag hoeft te betalen. Mihaly Varga, minister van Economische Zaken, laat tijdens een persconferentie weten dat de nieuwe belasting het land jaarlijks 20 miljard forint oplevert, dat is 65 miljoen euro.

Vorig jaar verbruikten de Hongaren 1,17 miljard gigabyte aan internetverkeer. Dat levert op jaarbasis 175 miljard forint (570 miljoen euro) op als de regering geen plafond in het leven roept. Dat heeft consultatiebedrijf eNet uitgerekend. Tijdens diezelfde periode hadden de internetaanbieders een gezamenlijke omzet van 164 miljard forint, merkt het Central Statistics Office op.

Telecommarkt
Hongarije kent al een speciale belasting voor telefoongesprekken en sms-berichten. Ook daarbij is een plafondbedrag ingesteld over wat de telecombedrijven moeten betalen. Consumenten betalen maximaal 700 forint (2,27 euro) per maand. Voor bedrijven ligt dat bedrag op 5.000 forint (16,26 euro) per maand.

“Wij denken dat het wenselijk is voor internetverkeer een limiet in te stellen net zoals eerder is gebeurd op de telecommarkt”, vertelt fractievoorzitter Antal Rogan van Fidesz, de grootste partij in het parlement.

Hevige kritiek
De nieuwe wet ligt hevig onder vuur door zowel consumenten als bedrijven. Er staat voor zondag een protestactie gepland in Boedapest. Al meer dan 25.000 mensen hebben op Facebook aangegeven aanwezig te zijn bij de demonstratie.

“De grote verliezers van deze internetbelasting zijn niet de internetbedrijven, maar hun klanten, gebruikers en alle Hongaren die nu veel meer moeten betalen voor diensten waar ze altijd gebruik van hebben gemaakt”, betreurt het IVSZ, de Hongaarse IT-vereniging.

Volgens de oppositie gaat Hongarije terug naar de jaren negentig als het de invoering van de internetbelasting doorzet. Andere critici zeggen dat het plan een negatief effect heeft op de economische ontwikkeling van het land, het de vrijheid van de pers beperkt en de financiële verschillen onder de eigen bevolking vergroot. Dit staat onder meer te lezen in de Budapest Business Journal.