Vroedvrouw vrijgesproken van onopzettelijk doden baby

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een vroedvrouw van het Sint-Erasmusziekenhuis in Borgerhout donderdag vrijgesproken van het toebrengen van onopzettelijke slagen aan een Congolese moeder en van het onopzettelijk doden van haar baby.

sdv

De hoogzwangere vrouw kreeg in de nacht van 23 op 24 januari 2010 plots hevige pijnen en ging naar het Sint-Erasmusziekenhuis, maar vroedvrouw Liesbeth L. (36) meende dat de bevalling, die pas op 10 februari voorzien was, nog niet begonnen was.

De vrouw moest overgeven en begon later ook te bloeden. De placenta bleek afgescheurd en er werd meteen een keizersnede uitgevoerd, maar de baby - een meisje - was al gestorven in de baarmoeder. De moeder verkeerde in levensgevaar, maar kon gered worden. Samen met haar echtgenoot diende ze een klacht in.

Het Openbaar Ministerie had zelf de vrijspraak gevorderd voor het onopzettelijk doden van de baby, omdat een placenta-loslating acuut kan optreden en er geen causaal verband was met het optreden van de beklaagde. De rechtbank was dezelfde mening toegedaan.

De onopzettelijke slagen aan de moeder, waarvoor de procureur een opschorting had gevorderd, waren volgens de rechters niet aangetoond. Het levensgevaar bij de moeder trad pas op door complicaties bij de keizersnede en daar had de vroedvrouw niets mee te maken.

De ouders van de overleden baby hadden 33.000 euro schadevergoeding geëist, maar grijpen daar door de vrijspraak naast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen