Met negenduizend op straat tegen Trump: “Ik vrees het ergste voor de wereld”

Mooi weer, een halve dag school en voor de meesten een lang weekend in het vooruitzicht. Ideaal dus om met de familie te gaan betogen. En dus kwamen ze met vele duizenden woensdagnamiddag naar Brussel om te tonen wat ze van Amerikaanse president Trump vinden. Weinig politici, maar vooral veel welzijnsorganisaties, gewone mensen en gezinnen met kinderen die het niet eens zijn met waar de Amerikaanse president voor staat. En dat lieten ze duidelijk horen. En zien.

Thierry Goeman

Amnesty International: honderd levende vrijheidsbeelden

“President Trump heeft een rist aan maatregelen getroffen die haat, angst en verdeeldheid zaaien. Denk maar aan het inreisverbod, zijn aanval op vrouwenrechten en het plan om een muur te bouwen aan de grens met Mexico. Amnesty verenigt haar krachten tegen dergelijk polariserend beleid en laat zijn stem luid en duidelijk horen. De EU-leiders en België moeten zich even ferm verzetten tegen deze aanval op mensenrechten,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. De organisatie stuurde honderd vrijheidsbeelden, het symbool van de VS, de straat op in Brussel.

© tg

Manou (8): “Trump mag geen wapens verkopen”

Hij is nog maar 8 jaar maar heeft al een duidelijk mening. Manou is met zijn familie uit Berchem (Antwerpen) naar Brussel gekomen om te protesteren tegen Trump en zijn beleid. “hij mag geen wapens kopen want die zijn veel te gevaarlijk”, zegt hij.

Ieir (8): “Iedereen is gelijk”

Ook zijn tweelingbroertje maakt zich zorgen. “Iedereen is gelijk maar blijkbaar niet voor Trump”, zegt hij. De twee broertjes hebben hun bord zelf gemaakt. “We hebben een karton uitgeknipt uit een grote doos en er een boodschap opgeschreven voor Trump. Ik hoop dat hij het leest.”

© tg

Aylan (10): “Meer aandacht voor het milieu”

De kleine Aylan is nog maar tien maar maakt zich toch al zorgen over het milieu. “Meer dan Trump zelf”, zegt hij ernstig.

© tg

Natalia Eggermont: “Tegen het beleid en de ideeën van Trump”

Mede-organisator Natalia Eggermont is tevreden met de opkomst. Ze schatten het aantal betogers om 10.000, de politie houdt het op 9.000. Velen tientallen, misschien wel honderden dragen een opvallende roze muts. “Om te protesteren tegen de seksistische uitspraken van de president.”

Maar deze mars is niet alleen tegen de persoon Trump gericht, ook tegen zijn beleid en de ideeën waar hij symbool voor staat. We komen hier op straat voor vrede, voor sociale rechten, een duurzame toekomst en roepen op een dam op te werpen tegen seksisme, racisme en discriminatie.”

© tg

Houcine (47): “Trump is een gevaar”

“Met Trump zit de verkeerde persoon op één van de belangrijkste posten ter wereld. En dat vind ik zorgwekkend. Voor mijn gezin, voor mijn kinderen, voor de wereld. We zijn speciaal naar hier gekomen om die bezorgdheid te delen.”

© tg

Tom Manhaegen (30): “Navo moet weg”

Hij valt op in zijn pak in de regenboogkleuren. Maar ook de tekst op het bord wat hij draagt springt er uit: “Bombarderen voor vrede is zoals seks voor maagdelijkheid”.

“Wij maken deel uit van een kleine vredesbeweging maar hebben een groot bereik. Op activisme.be rapporteren wij over acties en brengen zo mensen samen.”

“We zijn hier vandaag om te protesteren tegen Trump en zijn bezoek aan de Navo. Die is destijds opgericht als dreigingsmiddel tegen de Sovjets. Maar die dreiging is al lang weg. Dus moet ook de Navo ontbonden worden. Er moet geïnvesteerd worden in mensen, niet in oorlog.”

Tim Joosten (21): “NAVO is terroristische organisatie”

Tim komt uit Turnhout en is webmaster van een vredesplatform. “Ik voer normaal actie van achter mijn computer. Maar vandaag vond ik dat ik hier moest zijn.

“Ik begrijp nog altijd niet dat de Amerikanen iemand als Trump hebben verkozen tot president. Als je tegenwoordig in de IT-wereld een job wil, vragen ze vijf jaar ervaring. Trump kon president worden zonder ervaring. Hij heeft geen enkele militaire opleiding gekregen en toch heeft hij de nucleaire codes op zak.”

“Wij protesteren hier vandaag niet alleen tegen Trump als persoon. Ook tegen zijn bezoek aan de NAVO, wat volgens mij een terroristische organisatie is, zoals u op het bord kan lezen. Het is trouwens niet toevallig dat Trump nu al naar Brussel komt. Hij wil de NAVO vooral vragen om niet te besparen op oorlogsvoering.”

Anne Tongelet (68): “Trump is gevaarlijke racist en seksist”

Ze komt helemaal uit het hartje van de Ardennen naar Brussel om te protesteren. “Ik vond het mijn plicht om hier te zijn”, zegt Anne die als paus verkleed is. Geen gehuurd pak, maar zelf gemaakt. En vol boodschappen geschreven. “Trump komt net van bij de paus, vandaar.”

Tongelet heeft al een pak betogingen op haar actief, zegt ze. Ze betoogde al tegen van alles en nog wat. “Maar nog nooit tegen zo een gevaarlijke man”, zegt ze zelf. “Trump is een racist en seksist, maar dan een van het ergste type. Hij haat holebi’s en denkt maar aan één ding: oorlog voeren. Ja, ik maak me zorgen over de toekomst. Die man denkt niet zoals een president zou moeten denken en neemt ondoordachte beslissingen.”

Johan Bulteau (57): “Fuck you Trump”

Oostendenaar Johan Bulteau doet het zonder woorden. Maar met zijn middelvinger in de lucht. “Een dikke Fuck You aan president Trump van alle Belgen, van alle homo’s en lesbiennes, van alle vreemdelingen zonder papieren, van heel de wereld ”, zegt hij terwijl hij zijn Amerikaanse vlag laat wapperen.

Tamara Winters (37): “Trump wil pijplijn leggen in indianengebied”

Tamara draagt een indianenvlag mee in de betoging. “Wat veel mensen niet weten is dat Trump ook de u-indianen in zijn land niet spaart. Hij wil een nieuwe pijplijn leggen dwars door een indianengebied. Uiteraard zijn zij daar niet meer akkoord Maar Trump zou Trump niet zijn als hij alle kritiek weglacht”, klinkt het. Tamara en Kevin Vandecotte zijn lid van Anonymous België. “Wij staan bekend als hackerscollectief en worden vaak scheef bekeken. Maar wij zijn veel meer. Wij strijden tegen corruptie, tegen racisme en tegen ongelijkheid. Tegen uitbuiting, tegen oorlog en geweld. Dus konden we hier vandaag niet ontbreken”, klinkt het.

Anne Vanhoren (69) en Pierrette Scholier (63): “Trump, dat pikken wij niet”

Pussycats Anne en Pierrette komen helemaal uit Diksmuide. “Eerst met de trein naar Oostende en van daar naar Brussel. We betogen wel vaker. Trump gaat zo lichtvoetig om met alles. Vooral met vrouwen en vrouwenrechten. Zijn uitspraak dat hij vrouwen bij hun pussy pakt, is bij heel veel vrouwen in het verkeerde keelgat geschoten.” Daarom dragen ze een ‘pussy’-pakje. “Ik moet die man niet. Hij is een echte seksist en denkt dat omdat hij macht heeft, hij zich alles kan veroorloven. Neen Trump, dat pikken wij niet”, richten ze zich rechtstreeks tot de president.

Gerry Van de Moortele (53): “Ik kan me alles veroorloven. Met het geld van anderen”

Gerry Van de Moortele heeft zichzelf verkleed als Trump. Met kapsel en al. Maar dan een karikatuur van de Amerikaanse president. Met een rode clownsneus op deelt hij kwistig dollarbiljetten uit. “Het is toch mijn eigen geld niet”, zegt hij. De West-Vlaming hoopt dat Trump zijn presidentstermijn niet zal uitdoen. “Anders vrees ik het ergste voor Amerika en voor de wereld. Trump is een gevaar. Hij is niet begaan met de doorsnee Amerikaan, wapens en oorlog, daar ligt hij van wakker. Al de rest laat hem koud”, zegt de Belgische Trump.

Elise (58): “Melania vrij, dump Trump”

Elise is Nederlandse en loopt gekleed in een mannenkostuum, draagt een zware snor en heeft een soldatenhelm op het hoofd. Maar vooral haar lange Pinokioneus valt op. “Trump is een leugenaar”, zegt ze. “En een racist, en een seksist.” Elise is afkomst uit Volkel in Nederland. “Vlakbij de luchtmachtbasis waar Amerikaanse kernwapens opgeslagen liggen. Ik heb eigenlijk medelijden met Melania Trump, de vrouw van de president. Daarom heb ik een bord bij waarop ik haar de goede raad geeft om haar man te dumpen”, zegt ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen