Direct naar artikelinhoud

Marlene Dumas Kunstenaar van het jaar 2015

Marlene Dumas (1953) is uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2015. Dat heeft de Stichting Kunstweek vanochtend bekendgemaakt. De in Amsterdam woonachtige schilderes liet onder anderen beeldend kunstenaars Anton Corbijn, Marc Mulders, Erwin Olaf en Co Westerik achter zich.

Marlene Dumas in gesprek met kunstenaar Mark Manders in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië.Beeld anp

De jury, bestaande uit professionals en publiek, roemde de in Zuid-Afrika geboren Dumas onder meer om de emoties die haar werk oproepen en haar talent tot 'deconstructie en reconstructie'.

Van de kunstenares, die internationaal groot aanzien geniet, is momenteel een expositie te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ruim 41.000 kunstliefhebbers hebben hun stem uitgebracht.

Op de tweede plaats eindigt Anton Corbijn, gevolgd door Daan Roosegaarde en Co Westerik. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Marc Mulders, Iris van Herpen, Erwin Olaf en Levi van Veluw. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Talent van het jaar
Ook het Talent van het jaar 2014 en de Briljanten Kunstenaar 2014 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Daan Roosegaarde (1979) geworden. Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is Arno Kramer.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en een van de grootste verkiezingen op het terrein van kunst in Nederland.

Een werk van Marlene DumasBeeld anp

Lees ook

Geselecteerd door de redactie