Maandag stiptheidsacties op luchthaven Zaventem

Het veiligheidspersoneel op Brussels Airport slaat alarm omdat er sinds eind maart al vijftig keer iemand zonder ticket door de nieuwe poortjes is kunnen glippen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. "Maar er zijn nog veel meer problemen met de veiligheid", zegt Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD. Maandag komen er stiptheidsacties.

Wie binnen Europa vliegt, moet in Zaventem voorbij de nieuwe veiligheidspoortjes die sinds eind maart in gebruik zijn. "Maar die zijn verre van ­betrouwbaar", waarschuwt Bart ­Neyens, federaal secretaris van de socialistische vakbond ACOD Vliegwezen. "We hebben weet van vijftig incidenten sinds eind maart. Tientallen reizigers zijn zonder ticket door de poortjes geglipt." Zondag zijn twee indringers er zelfs in geslaagd zonder ticket op een vliegtuig te stappen. Luchthavenuitbater BAC ontkent dat de veiligheidspoortjes onveilig zouden zijn

Het zit het veiligheidspersoneel zo hoog dat de socialistische en liberale vakbond komende maandag 3 augustus stiptheidsacties zullen voeren. "Gedurende enkele uren zullen we controles uitvoeren, volgens het boekje. We kunnen de bagage dus uitgebreid controleren. En agenten kunnen mensen ook al op het parkeerterrein tegenhouden voor een controle. Het gaat er zeker niet om de reiziger te pesten. Maar hij of zij zal de stiptheidsactie waarschijnlijk wel voelen."

Ook andere veiligheidsproblemen

"Er zijn al een paar jaar problemen", zegt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond. "Eigenlijk zijn de problemen ontstaan met de terreurdreiging. De federale politie heeft een aantal maatregelen genomen en we staan daar ook achter. Maar als dit blijft duren, komen op lange termijn wel de jobs van die mensen in het gedrang. Dat is de druppel die de emmer heeft doen overlopen."

Neyens ziet echter nog andere en grotere problemen. "Er zijn op de luchthaven heel wat toegangen waar je zonder ticket en zonder screening tot vlak voor het vliegtuig geraakt. Mensen komen daar soms per ongeluk, zonder gecontroleerd te zijn. Maar wat als er iemand slechte bedoelingen heeft?"

Overheid moet verantwoordelijkheid opnemen

Inspecteurs die willen ingrijpen, worden vaak tegengehouden. "Als iemand geseind wordt en we vinden die persoon niet terug, dan moeten we normaal heel de terminal ontruimen en andere luchthavens verwittigen. Maar dat gebeurt niet", zegt Neyens. "Dat is geen kwade wil van de luchthavenuitbater. Maar de commerciële belangen staan haaks op de veiligheid. Vandaar dat de veiligheid moet aangestuurd worden door de overheid. Het Directoraat-generaal Luchtvaart moet rapporten krijgen over incidenten. Maar dat gebeurt niet."

Bij het veiligheidspersoneel van de luchthaven werken ongeveer 100 mensen. Ze willen dat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) haar verantwoordelijkheid opneemt en duidelijkheid schept over de toekomst.

Meest gelezen