Na wrakstuk nu ook koffer van mogelijke passagier spookvlucht MH370 gevonden

Aan de kust van het Franse eiland Réunion is woensdagochtend een deel van een vliegtuigvleugel gevonden. Het wrakstuk zou afkomstig zijn van een Boeing 777, hetzelfde model als van de verdwenen vlucht MH370. De Australische premier bevestigde dat het om een ‘geloofwaardig spoor’ gaat. Even later raakte bekend dat ook een koffer was teruggevonden.

mige

Het onderdeel van de vliegtuigvleugel spoelde woensdag aan op de kust van het eiland Réunion, ten oosten van Madagaskar. Het zou gaan om een welvingsklep, een verstelbaar deel van een vleugel dat de liftkracht van het vliegtuig regelt.

Het onderdeel is ‘bijna zeker afkomstig zijn van een Boeing 777’, zei Abdul Aziz Kaprawi, de Maleisische onderminister van Transport aan persagentschap Reuters. Dat is hetzelfde vliegtuigmodel als van de vlucht MH370 van Malaysia Airlines, die op 8 maart 2014 om een nog onbekende reden van de radar verdween. Ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan is sindsdien geen spoor van het toestel, dat 239 mensen aan boord had. MH370 is de enige Boeing 777 die momenteel vermist is.

‘Geloofwaardig spoor MH370’

Onderzoekers zullen de herkomst van het onderdeel, dat duidelijk lange tijd in het water heeft gelegen, proberen te achterhalen.

De Australische premier Warren Truss noemde het wrakstuk donderdagmorgen op een persconferentie een ‘geloofwaardig spoor’, en ‘de eerste aanwijzing naar de verdwenen MH370’. Op het wrakstuk staat het nummer BB670. Volgens Truss is dat geen serienummer, maar mogelijk een onderhoudsnummer.

De Australische minister van Transport en Infrastructuur Warren Truss noemt de vondst ‘een heel belangrijke ontwikkeling’ in het onderzoek naar de verdwijning. ‘Als dit brokstuk daadwerkelijk van MH370 afkomstig is, zal dat de families toelaten te rouwen’, verklaarde Truss. ‘La Réunion is heel ver van het gebied waar de zoekoperaties plaatsvindt (voor de kust van Australië, nvdr.), maar hangt samen met wat we weten over de stromingen en de informatie van satellieten.’

Koffer

Even later werd een deel van een tas, bijna volledig vernield, maar nog duidelijk kastanjebruin van kleur, op dezelfde plek teruggevonden als die van het wrakstuk. Het was een strandschoonmaker die de koffer terugvond en meteen de onderzoekers inlichtte.

Twee andere opties

Twee andere opties zijn nog niet helemaal uitgesloten. Zo kan het onderdeel ook afkomstig zijn van een vliegtuig dat op 4 mei 2006 neerstortte vlakbij het eiland Réunion of van een Airbus A310 van de vliegtuigmaatschappij Yemenia die op 30 juni 2009 neerstortte bij de eilandengroep Comoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer