© Toeristische dienst Kalmthout

De laatste rustplaats in Heide

In de sombere novembermaand kan u een gegidst bezoek brengen aan een bijzondere begraafplaats. Tijdens de rondleiding komt u meer te weten over de geschiedenis van het begraven.

MaTi

“Heel vroeger werd er vooral gecremeerd, later -sinds het christendom- werd er vooral begraven”, zegt gids Hans Geldhof. “Nu worden beide gecombineerd. Op vele zerken vinden we interessante symbolen en verwijzingen naar planten, waarvan sommigen al eeuwen worden gebruikt.”

Tijdens de wandeling bezoekt ! verschillende graven van bekende Heidenaren. Het leven en werk van kunstenaars zoals schrijvers, acteurs en schilders wordt toegelicht aan de hand van historische feiten en originele foto’s. Ook de beide oorlogen hebben de levens van vele inwoners getekend.

“Een begraafplaats is eigenlijk een spiegel van het verleden van een gemeente”, zegt gids Hans Geldhof. “Het is niet anders op de begraafplaats van Heide. We ontdekken er graven van de vele hoteliers van Heide, het graf van een stuntpiloot, van een bekende striptekenaar, van drie personen uit eenzelfde familie die werden vermoord, van burgemeesters, van een zachte anarchist, van oorlogsslachtoffers, van kinderen die stierven onder een V1-bom, van grote industriëlen.”

Het bezoek aan het kerkhof van Heide-Kalmthout in de Vredelaan gaat door op zondag 9 november om 14u en duurt anderhalf uur. Deelnemen kost 5 euro. Vooraf inschrijven is gewenst en kan via de Dienst Toerisme Kalmthout, tel 03.666.61.01 of toerisme@kalmthout.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER