Direct naar artikelinhoud

Zuckerberg scoort in China met interview in het Mandarijn

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft lof geoogst in China door een interview geheel in het Mandarijn af te leggen. Studenten van de Tsinghua Universiteit in Peking braken gisteren uit in luid applaus toen Zuckerberg de microfoon pakte en hen begroette met 'Da jia hao' (Hallo, iedereen). Nadat hij zich verontschuldigde voor zijn vreselijke Chinees, voerde hij het hele vraaggesprek in het Mandarijn.

Mark Zuckerberg geeft een interview aan de Tsinghua Universiteit in Peking.Beeld Facebook

'Waarom spreek je Chinees?', vroeg de interviewer. Zuckerberg: 'Er zijn drie redenen. De eerste is dat mijn vrouw Chinees is.' Zuckerberg trouwde in 2012 met schoolvriendin Priscilla Chan. Chan werd geboren in de Amerikaanse staat Massachusetts maar haar moeder sprak geen Engels en de familie sprak daarom thuis Chinees. Toen hij zijn toekomstige schoonmoeder om de hand van haar dochter wilde vragen besloot hij dat in het Chinees doen. De tweede reden die Zuckerberg noemde is dat hij 'van de Chinese cultuur houdt'. De derde reden is omdat hij 'van uitdagingen houdt'.

Zuckerberg begon naar eigen zeggen in 2010 met het bestuderen van de taal - maar dit was de eerste keer dat hij het publiekelijk sprak. Hoewel zijn Mandarijn nog verre van perfect is, was hij duidelijk verstaanbaar en beantwoordde hij de vragen ontspannen en met zichtbaar zelfvertrouwen. Het publiek lachte zelfs herhaaldelijk om zijn grappen. Een groot verschil met de Zuckerberg uit de begindagen van Facebook: een ongemakkelijk figuur die de charme van bijvoorbeeld Steve Jobs miste bij zijn publieke optredens.

Toen hij zijn toekomstige schoonmoeder om de hand van haar dochter wilde vragen besloot hij dat in het Chinees doen
Mark Zuckerberg met zijn vrouw Priscilla Chan.Beeld reuters



Het interview krijgt veel positieve aandacht in de Chinese media, omdat het hem in de ogen van de Chinezen duidelijk onderscheidt van andere ondernemers die de Chinese markt willen betreden. Het charmeoffensief kan Zuckerberg helpen om de aanwezigheid van Facebook in het land, waar het sociale netwerk sinds 2009 verboden is, op te bouwen. China is de grootste internetmarkt ter wereld met ruim 632 miljoen internetgebruikers en 527 mobiele internetgebruikers. Met een bevolkingsaantal van 1,36 miljard is er daarnaast ook nog enorme groeipotentie. Facebook - grootste sociale netwerk ter wereld - is met 1,3 miljard gebruikers in een groot deel van de wereld tegen zijn plafond aangelopen en zoekt naar nieuwe groeimarkten.

Maandag werd al bekend dat Zuckerberg toetrad tot de adviesraad van de hoog aangeschreven Tsinghua-universiteit. In het interview voor studenten van de universiteit sprak Zuckerberg over zijn ambities om de wereld te verbinden en zijn initiatief Internet.org, waarmee hij internet naar afgelegen gebieden wil brengen via onder andere drones en satellieten.