Frans boerkiniverbod naar Raad van State

In Frankrijk zal de Raad van State, de hoogste administratieve rechtbank, zich uitspreken over het verbod op het dragen van een boerkini aan het strand, dat door verschillende Franse badplaatsen is ingevoerd. De zaak is aangespannen door de Liga voor de Mensenrechten en het Collectif contre l'islamophobie en France (CCIF).
AFP or licensors
De gemeentelijk verordening van St-Jean-Cap-Ferrat aan het strand.

De Liga voor de Mensenrechten en het CCIF zijn naar de Raad van State gestapt nadat een lagere administratieve rechtbank in Nice het boerkini-verbod van de gemeente Villeneuve-Loubet aan de CĆ“te d'Azur geldig had verklaard, uit naam van de "goede zeden en de scheiding van Kerk en Staat".

De gemeentelijke verordening in kwestie, net zoals die in een dertigtal andere kustgemeenten, vooral aan de CĆ“te d'Azur, gebruikt de term "boerkini" niet, maar is duidelijk gericht tegen dat kledingstuk dat het hele lichaam bedekt en alleen het gelaat, de handen en de voeten vrijlaat.

De administratieve rechtbank was van oordeel dat het verbod "nodig, aangepast en proportioneel" was, om verstoring van de openbare orde te vermijden na een reeks aanslagen in Frankrijk en bovenal die in Nice van 14 juli waarbij 86 doden vielen. De Liga voor de Mensenrechten zegt daarentegen dat de gemeentelijke verordeningen tegen de boerkini "bijdragen aan het legitimeren van de mannen en vrouwen die de islamitische Fransen zien als een vreemd lichaam in de natie".

De Raad van State heeft 48 uur om zich uit te spreken en zo een juridisch kader te creƫren.

Hoofddoek

Dat er nood is aan een juridisch kader, blijkt uit het feit dat minstens een islamitische vrouw die enkel een hoofddoek droeg op het strand en geen boerkini, ook al een boete heeft gekregen.

De 34-jarige vrouw kreeg de bekeuring toen ze op het strand van Cannes zat met een hoofddoek, een lange bloes en een legging. Ze is van plan om de boete van 11 euro aan te vechten. Volgens ooggetuigen werd de vrouw bovendien uitgescholden door omstanders.

Daarnaast heeft ook de publicatie van een foto in de Britse krant The Independent olie op het vuur gegooid. Op de foto is te zien hoe een islamitische vrouw met een hoofddoek, op het strand van Nice door drie politieagenten verplicht wordt haar bloes uit te trekken. In de buitenlandse pers en op sociale media heeft die foto tot verontwaardiging geleid. De prefect van de regio Provence-Alpes-CĆ“te d'Azur heeft dan weer gedreigd met gerechtelijke actie tegen iedereen die de foto verspreidt op sociale media.

Verdeeldheid

De kwestie heeft in Frankrijk tot grote verdeeldheid geleid, ook in de politiek.

Eerste minister Manuel Valls die de burgemeesters steunt die een verbod hebben uitgevaardigd, heeft geprobeerd om de gemoederen te bedaren.Ā "Alles wat kan lijken op een stigmatisering, op het verlangen om de islam aan te pakken, is uiteraard verwerpelijk", zo zei hij vanmorgen. "We zijn niet in oorlog met de islam.Ā De Republiek staat welwillend tegenover de islamieten, we zullen hen beschermen tegen discriminatie." Anderzijds zei hij ook dat "de boerkini een politiek teken is van religieuze bekeringsijver, die een gevangene maakt van de vrouw".

Binnen het linkse blok dat aan de macht is, en zelfs binnen de regering, zijn er echter ook andere stemmen te horen. De minister van Onderwijs Najat Vallaud-Belkacem heeft op Europe 1 gezegd dat de "wildgroei" van de verordeningen tegen de boerkini "niet welkom" is, en dat het gaat om een "politieke afwijking" die "vrij spel geeft aan racistische uitlatingen".

Ook de socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo heeft de "politieke en media-hysterie" rond de boerkini veroordeeld en gezegd dat er "andere dingen veel belangrijker zijn in Frankrijk". Hidalgo deed dat op een gezamenlijke persconferentie met de Londense burgemeester Sadiq Khan, zelf een moslim. Khan zei dat hij niet vindt dat "om het even wie vrouwen moet zeggen wat ze wel of niet kunnen dragen. Punt. Zo eenvoudig is het."

Khan is op bezoek in Parijs om de samenwerking tussen de beide wereldsteden te bespreken.

AFP or licensors

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs en de Londense burgemeester Sadiq Khan geven een persconferentie in Parijs.

Meest gelezen