Direct naar artikelinhoud

Britse UKIP publiceert lijst 'foute journalisten' na nieuws over fraude

Het is oorlog tussen de Britse anti-Brussel partij UK Independence Party (UKIP) en de krant The Times. Na een publicatie over vermeende fraude van partijleider Nigel Farage publiceerde de UKIP een lijst met Times-journalisten met vermeende banden met de Conservatieve partij.

Nigel Farage, afgelopen zondag in Parijs.Beeld ap

'Welke Times-journalisten zitten er achter de voortdurende aanvallen op Nigel Farage', luidt de vraag op de website van de UKIP. 'Het zal u niet verbazen dat de meesten banden hebben met de Conservatieve Partij en dat de meerderheid een immens geprivilegieerde achtergrond heeft, waardoor ze bevoordeeld worden als deel van de 'chumocracy' (chum betekent goede vriend, red.) onder leiding van David Cameron.'

Daarop volgt een lijst met zeven journalisten, van wie sommigen aan het gewraakte artikel meewerkten. Anderen zijn simpelweg werkzaam bij The Times. Boven aan de lijst staat Lord Finkelstein, lid van het Britse Hogerhuis voor de Conservatieven en een goede vriend van premier Cameron en minister van Financiën George Osborne. Finkelstein ridiculiseerde de lijst op Twitter.

Boerderijtje
The Times schreef gisteren dat op mysterieuze wijze 72 duizend euro aan Brussels geld naar de bankrekening van Farage is gevloeid. De affaire draait om het kantoor van de UKIP-leider, een oud boerderijtje op het platteland van Sussex. Hij betaalt geen huur, want deze omgebouwde graanschuur is eigendom van bevriende partijactivisten. Toch diende Farage elke maand ruim 1.500 euro aan kantoorkosten in, zoals voor gas, puntenslijpers en een boedelverzekering. Anders dan Kamerleden in Westminster hoeven europarlementariërs geen bonnetjes te overhandigen. Brussel gaat uit van 'goed vertrouwen'. Deze opmerkelijke geldstroom is geopenbaard door David Samuel-Camps, de voormalige boekhouder van Farage.

Camps zegt overigens nu dat hij verkeerd geciteerd is door The Times en dat de onkosten op 850 euro liggen.

Twitter bericht wordt geladen...