Direct naar artikelinhoud
brexit

EU-criminelen zullen sneller uitgezet worden na brexit

Brits premier Theresa May geeft vandaag toelichting.

EU-burgers die in Groot-Brittannië meermaals worden veroordeeld voor ernstige strafbare feiten, worden na de brexit mogelijk sneller uitgezet. Dat blijkt volgens Britse media uit een document dat premier Theresa May vandaag in Londen zal presenteren.

Wie zich als burger van een EU-land aan de wet houdt, zou dezelfde rechten moeten krijgen als Britten op terreinen als werk, gezondheidszorg en pensioen, zei minister David Davis van brexit-zaken gisteravond tegen de Britse omroep BBC. Een uitzondering zou het kiesrecht zijn.

Veiligheidsproblemen
De verscherpte uitzettingsregeling zou gelden voor mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf of "veiligheidsproblemen" hebben veroorzaakt.

Davis bevestigde dat Groot-Brittannië in de toekomst niet meer gebonden zou zijn aan het gezag van het EU-Hof van Justitie in Luxemburg. Wel zouden Britten aanspraak moeten kunnen blijven maken op de Europese regels voor medische zorg in het buitenland.

Permanente verblijfsstatus
May zei vorige week bij de Europese top in Brussel dat EU-burgers die nu legaal in Groot-Brittannië wonen niet het land uit hoeven als haar land de Europese Unie eenmaal verlaat. Iedereen zou kans maken op een permanente verblijfsstatus in het land. De EU reageerde sceptisch op dat aanbod, dat zou gelden voor circa 3,2 miljoen EU-burgers.

Een week geleden begonnen Londen en Brussel de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU, een jaar nadat de Britten daar in een referendum voor stemden. De brexit moet in maart 2019 voltooid zijn.