Federer© Belga

Monfils© Belga

Wawrinka© EPA

Wawrinka© REUTERS

Wawrinka© AP

1 / 5
thumbnail: Federer
thumbnail: Monfils
thumbnail: Wawrinka
thumbnail: Wawrinka
thumbnail: Wawrinka

Federer laat steek vallen in Davis Cup-finale

Na de eerste dag van de Davis Cup-finale tussen Frankrijk en Zwitserland staat het 1-1. In de eerste match haalde de Zwitser Stan Wawrinka het in vier sets van Jo-Wilfried Tsonga, maar nadien had zijn landgenoot Roger Federer geen enkel verhaal tegen de Fransman Gaël Monfils.

dmm

Het zag er nochtans goed uit voor Zwitserland. Het Alpenland nam vrijdagmiddag de leiding in de finale van de Davis Cup. Stan Wawrinka zette Zwitsers op 1-0 door Jo-Wilfried Tsonga te vloeren vier sets: 6-1 3-6 6-3 6-2.

Een recordaantal toeschouwers in Lille - 27.432 om exact te zijn - zag hoe thuisspeler Tsonga enkel in de tweede set weerwerk kon bieden toch de nummer vier van de wereld. In de andere sets had de Fransman geen antwoord op de eenhandige backhand van Wawrinka. De Zwitser, die de Australian Open won, sloeg 61 winners. Tsonga slechts 39.

Federer wint voor het eerst sinds 1999 geen set in Davis Cup

Maar in de tweede wedstrijd sloeg Frankrijk terug. Roger Federer (ATP-2) zag sterretjes tegen Gaël Monfils (ATP-19) en verloor in drie sets: 6-1, 6-4,6-3. Federer was slechts een schim van zichzelf en slaagde er nooit in om zijn wil op te leggen aan Monfils, die zich liet voortstuwen door het enthousiasme van het publiek. Federer gaf vorige week met een rugblessure nog forfait voor de Masters-finale tegen Djokovic. Het was voor het eerst sinds 1999 - bij zijn Davis Cup-debuut tegen Gianluca Pozzi - dat Federer geen set kon winnen in een Davis Cup-duel.

Federer: 'Geen last van rug'

'Mijn rug heeft me niet echt parten gespeeld', blikte Federer terug op de wedstrijd. 'De angst om een verkeerde beweging te maken zit er nog steeds in, maar dat is logisch na een een dergelijke blessure. Bovendien ben ik op een sterke tegenstander gebotst. Gaël maakte bijna geen fouten en deed in het begin van de wedstrijd wat hij wou', aldus Federer. 'Naar het einde van de wedstrijd kwam ik ook steeds beter in mijn spel en dat geeft vertrouwen voor de volgende dagen. De stand is nu 1-1 en alles is nog mogelijk. Met de overwinning van Stan Wawrinka (ATP-4) tegen Jo-Wilfried Tsonga (ATP-12) deden we een goede zaak en we geloven zeker nog in onze kansen', aldus Federer. 'Als de ploeg er baat bij heeft, dan zal ik spelen. Maar als ik nog in actie kom, in het enkelspel of in het dubbelspel, dan zal ik toch een hoger niveau moeten halen dan vandaag.'

Zaterdag wordt het dubbelspel gespeeld, zondag worden de laatste twee enkelspelen afgewerkt.

Vorig jaar won Tsjechië de Davis Cup door Servië met 3-2 te verlaan. Dit jaar werd Tsjechië in de halve finales uitgeschakeld door Frankrijk en werd Servië al in de eerste ronde gestopt door Zwitserland. Frankrijk hoopt voor eigen publiek de tiende eindzege te kunnen vieren, de eerste sinds 2001. Zwitserland won het jaarlijkse landentoernooi nog nooit.

Toeschouwersrecord in finale Davis Cup

© REUTERS

De finale van de Davis Cup tussen Frankrijk en Zwitserland die vrijdag van start is gegaan in het Franse Villeneuve d’Ascq heeft voor een nieuw toeschouwersrecord gezorgd in de Davis Cup: maar liefst 27.432 fans zijn naar het Pierre Mauroystadion afgezakt. Dat bevestigde de Franse Tennisfederatie (FFT) vrijdag.

Het vorige record werd in 2004 tijdens de finale tussen Spanje en de Verenigde Staten gevestigd. Toen daagden er 27.200 toeschouwers op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Davis Cup