VUB onderzoekt echtheid Manneken Pis

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) onderwerpen het beeldje van Manneken Pis aan een echtheidsonderzoek. Een analyse met x-stralen en een onderzoek van enkele stalen moet uitmaken of het beeldje dat nu in het Brusselse Broodhuis staat tentoongesteld in 1619 werd gemaakt door beeldhouwer Hiëronymus du Quesnoy de Oudere.

Het beeldje zou in de loop van de geschiedenis verschillende malen ontvoerd zou zijn, in 1745 door Engelse soldaten, in 1817 door een gevangene en een laatste keer in 1965. Telkens zou het oorspronkelijke beeldje echter opnieuw opgedoken zijn, zo ook toen in 1966 het bovenste deel uit het kanaal Brussel-Charleroi werd gevist.

Een team van de onderzoeksgroep SURF van de VUB onder leiding van Amandine Crabbé onderzoekt nu de bronzen samenstelling van de twee helften van het beeldje, in het kader van de doctoraatsthesis van ULB-studente Geraldine Patigny. In een eerste fase hebben de onderzoekers het Manneken in het Broodhuis aan een onderzoek met x-stralen onderworpen. "Het is gemakkelijker om vast te stellen dat het om een vervalsing gaat, dan met zekerheid de authenticiteit te verklaren", zegt professor Herman Terryn.

Voor een nauwkeurigere analyse stellen de onderzoekers de Stad Brussel voor om enkele deeltjes van de achterkant van het beeld mee te nemen naar het laboratorium voor een analyse van de legeringssamenstelling van het brons, de corrosie en de oppervlaktelaag.

Meest gelezen