© Sven Van Haezendonck

Commotie over weggooien kaarsen na black-out kerstmarkt

Was de eerste black-out kerstmarkt in Mechelen niet meer dan een stunt? Gemeenteraadslid Johan De Vleeshouwer (sp.a) vindt van wel, nu blijkt dat de 2000 kaarsen achteraf gewoon in de vuilnisbak zijn beland.

Sven Van Haezendonck

De eerste black-out kerstmarkt afgelopen zaterdag moest aantonen dat een gezellige kerstmarkt en energie besparen wel degelijk samengaan. "Maar achteraf, na één avond, werden de kaarsen gewoon in de vuilnisbak gekieperd. Voor een actie tegen energieverspilling kan dat wel tellen", zegt raadslid De Vleeshouwer.

Hij vindt dat een gemiste kans. "Het had toch perfect gekund om de kaarsen nog even te laten branden in rusthuizen of gewoon op de kerstmarkt zelf?" Voorzitter Kristof Calvo (Groen) van mmMechelen Feest geeft hem gelijk. "Blijkbaar waren er praktisch wel wat bezwaren. Als we deze actie herhalen, kan het in elk geval anders en beter", reageert hij.

Fabrikant reageert verrast

Bij de Limburgse kaarsenfabrikant Spaas, die de kaarsen produceerde en sponsorde, reageren ze verrast op de commotie. "Dit was zo afgesproken met de stad. Onder meer om rekening te houden met de veiligheidsvoorschriften van de brandweer", zegt Wim Dejonghe van Spaas.

De fabrikant had de kaarsen speciaal voor de Mechelse kerstmarkt gemaakt. "Er zat voldoende paraffine in om ze gedurende tien uur te laten branden. Normaal is dat 20 tot 25 uur voor dat soort kaarsen. Het was niet de bedoeling dat mensen ze zouden meenemen", legt Dejonghe uit. Gemeenteraadslid De Vleeshouwer heeft daar zo zijn idee over. "Ik heb er twee op mijn vensterbank staan en die branden ondertussen toch al vijf uur", zegt hij nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER