© kma

© kma

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Werken aan bufferwal naast Zoerselbos hervatten

De bufferwal op de berm van de E34 langs de Boshuisweg in Zandhoven schiet niet echt op. "Volgende week dinsdag wordt de aanleg waarschijnlijk hervat", zegt Pieter Van Uytsel van de VLM.

Kristin Matthyssen

In het kader van het natuurinrichtingsproject Zoerselbos werd in oktober vorig jaar de aanleg van een bufferwal op de berm van de E34 langs de Boshuisweg aangekondigd. Het natuurinrichtinsproject wil het Zoerselbos tussen het Boshuisje en In de Wandeling verkeersarmer maken. Voor de aanleg van de wal - die zo'n 4 meter hoog wordt en een 700 meter lang - moest 14.000 kubieke meter grond aangevoerd worden. Als het weer meezat, zou de klus in het voorjaar afgerond zijn. Men rekende op 65 (werk)dagen om alles te voltooien.

De bomen op de berm werden snel allemaal gerooid, maar de aanleg van de bufferwal sleept aan. Eerst werd een waterloop gedempt en nadien werd een nieuwe gegraven. Dat deed sommige buurtbewoners de wenkbrauwen fronsen.

“Dat was allemaal voorzien”, legt Pieter Van Uytsel van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) uit. “Eerst moest de bestaande waterloop ingebuisd worden, omdat hier de basis voor de bufferwal op komt. Nadien moest een nieuwe afvoergracht gegraven worden langs de autosnelweg, met een nieuwe duiker onder de snelweg. Deze waterbouwkundige werken zijn allemaal gebeurd. De zwaarste ingrepen zijn nu achter de rug”, zegt Van Uytsel.

Voor het bouwverlof werd ook de voet voor de aardewal al gelegd. “Het enige wat er nu nog moet gebeuren, is grond aanvoeren. Ik kan hier moeilijk een termijn op plakken, maar ik schat dat het twee maanden gaat duren. Alles verloopt volgens plan, er zijn geen onregelmatigheden gebeurd en we werden niet voor verrassingen geplaatst.”

Vanaf volgende week moeten chauffeurs die naar het Boshuisje in Zoersel rijden dus opnieuw lokaal rekening houden met verkeershinder als de aannemer bezig is.

De bufferwal is nodig omdat in een latere fase langs de Boshuisweg parkeergelegenheid komt voor de bezoekers. Zij zullen dan via het heraangelegd bospad op een vlotte en rustige manier het Boshuisje, het Bezoekerscentrum en het Zoerselbos kunnen bereiken. De bufferwal moet het storend lawaai van de E34 daar sterk milderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER