Ook Nederland maakt zich zorgen om kerncentrale Doel

© Photo News

Niet alleen in ons land beroert de kerncentrale in Doel de gemoederen. Ook politici in de Nederlandse grensprovincies Brabant en Zeeland maken zich zorgen over de veiligheid.

boj

Het nieuws over de mogelijke sabotage in Doel 4 en de slechte staat van twee andere kernreactoren is ook bij onze Noorderburen niet onopgemerkt voorbijgegaan. De kerncentrale van Doel ligt immers zo’n vijf kilometer van de Nederlandse Hedwigepolder en op dertig kilometer afstand liggen steden als Terneuzen en Bergen op Zoom.

De PvdA in Noord-Brabant is ‘verontrust’, zegt fractievoorzitter Henk Leenders, en heeft in een brief vragen gesteld over de veiligheidssituatie aan het provinciebestuur. ‘In het verleden was er vaker onrust over de Belgische kerncentrales dicht bij onze Brabantse grens’, staat in de brief. ‘Nog nooit waren de berichten zo verontrustend als nu.’ Zijn fractie wil weten of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn en hoe het staat met de noodplannen en de communicatie tussen de Belgische en Nederlandse overheden.

Nederland is ‘vrijwel direct’ op de hoogte gesteld van het incident, zegt een woordvoerster van minister Kamp van Economische Zaken en houdt de ontwikkelingen rond Doel 4 ‘goed in de gaten’. Meer kan het ministerie niet doen: het toezicht ligt bij de Belgische organisatie FANC, die ‘bepaalt of het veilig is’ de kernreactoren in Doel te herstarten. Zolang ze stilliggen, ‘vormen ze geen gevaar voor de Nederlandse bevolking’, aldus de woordvoerster.

Het steekt GroenLinks-fractievoorzitter Leen Harpe van de Provinciale Staten in Zeeland dat de overheid nooit het achterste van de tong laat zien, als het om kerncentrales gaat. De kerncentrale in Borssele heeft een reactorvat van dezelfde makelij als die in Doel, maar zijn pogingen erachter te komen of daar daadwerkelijk geen scheurtjes in zitten, zoals minister Kamp van Economische Zaken beweert, liepen tot nu toe op niets uit. ‘Daar kom je nooit achter. Je blijft tegen betonnen muren vechten. Het kan best veilig zijn, maar zeker weten doe je het nooit.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen