Belgische Staat moet van rechter vermeende terrorist beter behandelen

© Belga

De rechter in kort geding in Luik heeft de Belgische Staat dinsdagnamiddag verplicht om de detentievoorwaarden van een vermeende terrorist te verbeteren, op straf van een dwangsom van 500 euro per dag dat de uitspraak niet wordt gerespecteerd. De gedetineerde is onder een speciaal gevangenisregime geplaatst, omdat hij van terrorisme wordt verdacht

Het gaat om Karim O., een Luikenaar van 39, die verdacht wordt van terroristische feiten. Hij zou zeven dagen gevochten hebben in Syrië in 2013 en hij zou deel uitmaken van een terroristische groepering. Karim O. klaagt aan dat hij tijdens zijn voorlopige hechtenis aan een vernederende behandeling wordt onderworpen door het regime van verscherpt toezicht dat hij moet ondergaan. Dat gebeurde eerst in Lantin, daarna in de gevangenis van Hoei.

Opgepakt in Spanje

Hij werd in juli in Spanje opgepakt, toen hij daar vanuit Algerije arriveerde. Er liep een internationaal arrestatiebevel tegen hem. Hij werd daarna uitgeleverd aan ons land. Er bestaat een foto waarop hij met een wapen afgebeeld staat. Dat is volgens zijn advocaat het enige element tegen zijn cliënt, en die foto zou in Algerije, niet in Syrië genomen zijn, aldus de advocaat.

De verdacht is in isolement geplaatst in de gevangenis, zodat hij zijn ideeën niet onder andere gedetineerden kan verspreiden. Volgens een psychiatrisch rapport veroorzaken de omstandigheden waarin hij gevangen wordt gehouden “een sociaal isolement” en hebben ze “gevolgen voor zijn mentale gezondheid”.

Volgens de rechter zijn de veiligheidsmaatregelen niet gerechtvaardigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen