VS stuurt extra "special forces" voor strijd tegen IS

De Verenigde Staten gaan speciale eenheden naar Irak en Syrië sturen om de strijd op te voeren tegen de terreurgroep IS. Op dit ogenblik zouden er al 50 van die special forces aanwezig zijn in Syrië.
AP2011

Na een jaar van luchtbombardementen, lijkt er steeds meer behoefte aan "boots on the ground" om IS terug te dringen. Het is eerder al duidelijk dat de Verenigde Staten niet zo enthousiast zijn over de troepen die nu al de strijd aanbinden met IS.

Zowat de enigen die erin geslaagd zijn om voordeel te halen uit de VS-bombardementen zijn de Syrisch-Koerdische YPG -een vrij linkse groep dan nog- en de Iraaks-Koerdische troepen en hun bondgenoten, jezidische en Assyrisch-christelijke milities.

Het Iraakse leger heeft met veel moeite Tikrit kunnen heroveren op IS, maar dat is het dan ook ongeveer. Zelf willen de VS en de westerse bondgenoten niet massaal grondtroepen inzetten in het conflict en dus wordt er naar andere oplossingen gezocht.

VS-minister van Defensie Ashton Carter gaat nu een speciale eenheid van elitetroepen inzetten tegen IS in Syrië en Irak. Daar zijn nu al eenheden actief die het Iraakse leger en de Iraakse Koerden opleiden en adviseren tijdens gevechten, net achter de frontlinie. Speciale VS-eenheden hebben eerder al toplui van IS uitgeschakeld, onder meer de nummer twee van de groep.

Volgens Carter zullen de nieuwe eenheden die nu ingezet worden, raids kunnen uitvoeren, gijzelaars bevrijden, informatie vergaren en kopstukken van IS kunnen uitschakelen.

In Irak steunen de VS vooral op Iraaks-Koerdische en Iraakse troepen. In Syrië is dat moeilijker omdat Washington ook niet langer het regime van Bashar al-Assad erkent, maar daar is de voorbije maanden een  koepel van prowesterse groepen tot stand gekomen. De Syrische Democratische Krachten omvatten rebellen van het Vrije Syrische Leger, een aantal min of meer gematigde Arabische oppositiegroepen en vooral Koerdische en Assyrische milities. De voorbije weken hebben die een aantal successen geboekt tegen IS en tegen het door al-Qaeda gesteunde Nusrat-front.

Meest gelezen