Wielermuseum Roeselare brengt hommage aan dameswielrennen

© Wielermuseum Roeselare

© Wielermuseum Roeselare

© Wielermuseum Roeselare

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Wist u dat de tante van Tom Boonen, Annie Melis, net als haar neefje de Belgische kampioenentrui heeft gedragen in de koers? Dat verhaal staat te lezen in het vierde nummer van Etappe. Het historische wielertijdschrift van het Wielermuseum Roeselare brengt een hommage aan de geschiedenis van het vrouwenwielrennen. Op 15 december stelt het museum de publicatie officieel voor op een praatavond met onder andere de Nederlandse wielerkampioene Marianne Vos.

Eva De Poorter

De liefde voor de koers zit blijkbaar in het bloed, zeker bij Tom Boonen. Niet alleen vader André heeft een verleden als wielrenner, ook de oudste zus van moeder Agnes heeft in een peloton gekoerst. Dat verhaal staat te lezen in het vierde nummer van Etappe, het jaarlijkse historische wielertijdschrift van het Wielermuseum Roeselare. De nu 67-jarige Annie Melis heeft drie seizoenen lang in de jaren 60’ het beste van zichzelf gegeven in het vrouwenwielrennen. Haar palmares is minder uitgebreid dan dat van neefje Tom, maar toch heeft ze zowel in 1966 als in 1967 de Belgische titel bij de nieuwelingen veroverd. Koersende vrouwen in de jaren ’60, vanzelfsprekend was het niet. Melis kreeg echter hulp uit bijzondere hoek. Niemand minder dan Eddy Merckx lag aan de basis van haar wielercarrière. Haar vader Eugène koerste samen met de oom van Roger Swerts. Die was lange tijd een trouwe luitenant van de Kannibaal.

Briek Schotte

Dat is maar één verhaal uit het rijkelijk gevulde magazine. Verder hebben de mannen en vooral vrouwelijke gastredacteurs ruime aandacht besteed aan de verborgen geschiedenis van de dameskoers. Daaruit is onder andere een boeiende bijdrage gekomen over de moeizame weg naar een officiële erkenning van het vrouwenwielrennen. Gelukkig zijn er ook veel positieve verhalen, waaronder dat van Briek Schotte. De opperflandrien zette in de jaren ’60 met zijn vrouwelijke Flandria-ploeg de eerste lijnen uit voor het professionele dameswielrennen in België. En er is ook plaats voor een hommage aan Yvonne Reynders. Met zeven wereldtitels in totaal mag ze zich met recht en rede de ‘grande dame’ van het Belgische vrouwenwielrennen noemen.

Twintig jaar profwielrensters

Etappe vier is er gekomen naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de beroepserkenning van de Belgische profwielrenster. Een van de eerste erkende profrensters is Heidi Van De Vijver, nu ploegleidster bij Lensworld-Zannata. Oud-minister Leona Detiège, toen minister van Tewerkstelling, heeft geijverd voor die erkenning. Beide vrouwen zijn te gast op 15 december op de praatavond die het museum organiseert in de Paterskerk in Roeselare.

Vanaf 19 uur spreken ook drievoudig wereldkampioene op de weg en tweevoudig olympisch kampioene Marianne Vos en Belgisch tijdritspecialiste Ann-Sophie Duyck over het dameswielrennen van vroeger en nu. De Nederlandse journaliste Mariska Tjoelker modereert de gesprekken. Het evenement is gratis voor de Vrienden van het Wielermuseum. Anders betaal je vijf euro, waarvoor je ook een drankje aangeboden krijgt. Tijdens de avond kan u een exemplaar van Etappe #04 op de kop tikken voor € 7,95. Inschrijven kan via wielermuseum@roeselare.be of via 051-26.87.40.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen