Wagenmenners trekken erop uit met Belgische trekpaarden

Wie dit weekend in Kalmthout of Essen langs rustige wegen passeert, zou weleens een stoet Belgische trekpaarden kunnen tegenkomen. Er wordt immers een grote parade gehouden. Gisteren hield de stoet al halt bij woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kalmthout.

Margo Tilborghs

De Kempense vereniging Het Aangespannen Trekpaard werd in 1994 opgericht. “Wij willen trekpaardenliefhebbers en menners bij elkaar brengen om samen ritten te rijden”, zegt voorzitter Louis De Bie (61). “De deelnemers van deze parade zijn meestal gepensioneerde boeren uit de omgeving, maar evengoed echte trekpaardenliefhebbers uit Zandhoven, Pulderbos, Temse of Lier. Ze komen met trailers naar Essen-Hoek afgezakt en stallen hun paarden op een weide van 2 hectare. Om de gespannen kwijt te kunnen, hebben we nog een extra hectare ruimte geregeld.”

De vereniging organiseert het evenement, dat altijd voor heel wat bekijks zorgt, al voor de 24ste keer. “Er stappen dertig trekpaarden mee die eenentwintig wagens voortrekken. Zo’n 67 menners en liefhebbers begeleiden de stoet. We houden regelmatig een pauze om de paarden te laten drinken”, zegt Louis De Bie.

De parade vraagt veel organisatie. “We moeten rekening houden met het verkeer en ons houden aan richtlijnen”, zegt Louis. “Maar tot op vandaag hebben nooit problemen gehad. We hopen dat de parade nog lang zal blijven bestaan.”

Vandaag (vrijdag) hield het gezelschap halt aan het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kalmthout, tot grote vreugde van de bewoners. Voor Lieske (90), die licht dementerend is, bracht het weer heel wat herinneringen naar boven. “Mijn moeder had vroeger ook een paard”, zegt haar dochter. “Het doet me deugd om haar hier nu zo te zien genieten.”

Wat verderop zit Leo stevens (64) met zijn hondje Walter op de wagen. “Zonder Walter gaat de trektocht niet door”, lacht hij. “Hij is er altijd bij.”

“Voor ons is dit evenement pure vakantie”, zegt Louis De Bie nog. “We trekken drie dagen met de paarden rond en we eten en drinken gezellig samen. Dit is voor ons de hemel op aarde.”

Er is een nieuwe website van Het Aangespannen Trekpaard in de maak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER