© Raymond Lemmens

12 huizen dreigen te verzakken

De gevels van twaalf sociale woningen op Den Dries en in de Libelstraat in Ham dreigen in te storten. Kort nadat de huizen verkocht werden, ontstonden er al scheurtjes doordat de L-profielen boven de terrasdeuren door begonnen te buigen. “We hopen dat de expert zijn onderzoek snel afrondt en dat de reparaties kunnen starten”, reageren de bewoners.

Kizzy VAn Horne

“Het heeft lang genoeg geduurd”, zucht Mark Frans. De bewoners van een twaalftal nieuwe huizen in de sociale woonwijk Den Dries kochten hun woning twee jaar geleden van sociale huisvestingsmaatschappij Vooruit uit Beringen. Nog voor de oplevering van de woningen begonnen de voegen van de gevels hier en daar scheurtjes te vertonen. “Vooral boven het grote raam en de terrasdeur en boven het zwevend gedeelte boven de carport”, vertelt Mark Frans. “Er bleek iets fout te zijn met de constructie van de L-profielen (een ijzer in een L-vorm die het gemetselde deel boven deuren en ramen moet ondersteunen, nvdr). Bij sommige huizen beginnen de L-profielen door te buigen. We vrezen dat als de reparatie nog lang op zich laat wachten, de buitengevel zal instorten. De huisvestingsmaatschappij schakelde een gerechtelijk expert in en die startte maanden geleden een onderzoek. We kijken al een tijdje uit naar een uitspraak.”

Buurman Joeri Sikosek besloot al om zijn woning te stutten. “Bij de eerste barstjes al. Preventief. Ik zou niet willen dat de gevel naar beneden komt. De stutpalen zijn geen zicht. En je verwacht zulke gebreken niet wanneer je een nieuw huis koopt. Daarom hopen we dat er nu snel een oplossing komt. Ons geduld begint op te geraken.”

Lees de reactie van de sociale huisvestingsmaatschappij in uw krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer