© ema

© ema

© ema

© ema

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Koffieliefhebber start eigen microbranderij bij hem thuis

Koffieliefhebber Ludo Dingenen (61) uit Retie wil bij hem thuis een eigen ambachtelijke mini-koffiebranderij opstarten. Hij werkt alleen op bestelling, want koffiebonen zijn volgens hem zoals groenten en fruit: hoe verser hoe lekkerder.

Eddy Meulemans

“Koffie van verse koffiebonen? Dat is een verschil van dag en nacht met gewone koffie”, zegt Ludo Dingenen uit Retie. “Verse koffie heeft een vastere schuim en vooral veel meer smaak. Hij smaakt niet straffer, maar wel intenser. Dat is ook logisch, want al na acht weken beginnen koffiebonen beetje bij beetje hun smaak te verliezen. Het is zoals met wijn. Als je een fles opendoet en die in de ijskast zet, is de smaak na twee dagen ook veel flauwer.”

Al zes jaar brandt hij thuis in de Beukenlaan zijn eigen koffiebonen in een piepklein brandertje, voor zichzelf en voor enkele gespecialiseerde koffiebars, cafés en restaurants in Retie en omstreken, onder meer in Mol en Turnhout. Nu heeft hij een milieuvergunning aangevraagd voor een iets grotere installatie. “Zoals Miko in Turnhout? Ja, maar dan duizend keer kleiner. Ik ben een kleine zelfstandige, met een ambachtelijke microkoffiebranderij”, zegt de Retiese ambachtsman, die zijn bonen verkoopt onder de merknaam Byrgir Ros.

Koffie is volgens hem vandaag ook populairder en hipper dan ooit. “Koffie is in”, zegt hij. “Dat zie je wel aan de vele koffiebars die overal in opgang zijn. Iedereen drinkt koffie vandaag. Ook de jeugd heeft de smaak en de gezelligheid ervan ontdekt.”

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER