Dubieus doelpunt helpt Anderlecht voorbij Waasland-Beveren

Anderlecht heeft bij Waasland-Beveren (0-2) voor de eerste keer in anderhalve maand nog eens een uitzege kunnen pakken in de Jupiler Pro League. Paars-wit had op de Freethiel wel niet veel overschot en kwam op voorsprong via een dubieus doelpunt. In blessuretijd gaf Dennis Praet de zege nog wat meer glans met zijn vierde doelpunt op een week tijd. Anderlecht staat nu op één puntje van Club Brugge, dat morgen nog speelt.

wic

Anderlecht wilde op verplaatsing bij Waasland-Beveren vooral komaf maken met zijn uitcomplex. Het kon nauwelijks vier van zijn elf uitwedstrijden winnen en boekte in zijn laatste twee verplaatsingen zelfs maar een troosteloze zes op zes. Dat noopte trainer Besnik Hasi tot actie. Youri Tielemans betaalde het gelag en startte op de bank, Leander Dendoncker startte aan de zijde van teruggekeerde Steven Defour op het middenveld. Maxime Colin verving de geblesseerde Anthony Vanden Borre op de rechtsback. Aan de overzijde ontbraken David Destorme en Robson door blessures. Zij werden vervangen door Wouter Corstjens en Robin Henkens.

Heel anders dan zijn vorige uitwedstrijden startte Anderlecht met open vizier. Meteen naar voren, met een resem halve kansjes tot gevolg. De grootste kans viel niet toevallig voor de voeten van Aleksandar Mitrovic, die goed wegdraaide bij mandekker Sousa, maar vlakaf werd vastgehouden. Coosemans kon nog net bij het puntertje van de Serviër, maar hier had Anderlecht na vijf minuten al altijd een penalty moeten krijgen.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

W.-Beveren

Anderlecht

Steven Defour maalt niet om commotie

Waasland-Beveren raakte niet uit de Brusselse omknelling en zag hoe alweer Mitrovic de 0-1 van zijn team verknoeide. Colin Coosemans loste een lage voorzet en duwde de bal in de voeten van Ibrahima Conte, die de bal netjes in de kruising borstelde. Maar net daarvoor bleek Mitrovic een flinke duw gegeven te hebben aan verdediger Corstjens, waardoor het feestje niet doorging.

Drie minuten later was er weer een dubieuze fase. Conte wilde de bal voorzetten, maar gleed weg en trapte tegen het eigen steunbeen aan. Toch gaf de lijnrechter een onterechte hoekschop voor Anderlecht, die Corstjens aangreep om de bal als een volleerde volleyballer weg te kloppen. Penalty voor Anderlecht! Een terechte beslissing na een onterechte hoekschop. Steven Defour maalde er echter niet om en trapte de 0-1 simpel voorbij Coosemans.

Emond laat het liggen

Daarna schoof Waasland-Beveren, onder impuls van een energieke Henkens, ook naar voren. De grootste kans was voor Renaud Emond, die na een kopbal van Corstjens moederziel alleen voor Proto veel te subtiel probeerde afwerken. De doelman van Anderlecht kon het lobje van Emond zo nog vanonder de deklat wegtikken.

In de tweede helft dreigde Anderlecht vooral op de counter, terwijl Waasland-Beveren wanhopig de bakens probeerde te verzetten maar het ontzettend moeilijk had in de buurt van de Brusselse zestien te komen. Dan kwam Anderlecht dichter bij een doelpunt: Mitrovic knikte een voorzet van Colin over, terwijl Frank Acheampong zijn schot miste na een snelle counter over Conté en Youri Tielemans. Die laatste was inmiddels Steven Defour komen vervangen, die wat uit de wedstrijd was verdwenen en kennelijk toch nog geen 100% was.

Praet beslist de match

Het was wachten tot de laatste tien minuten vooraleer Waasland-Beveren nog een vuist kon maken. De ingevallen Ibou haalde knap uit naar de korte hoek, maar Proto zag de bal in het zijnet belanden. Enkele minuten later stond diezelfde Proto wel goed op te letten op een kopbal van Colin, die een vrije trap van Waasland-Beveren bijna in eigen doelpunt verlengde. Ook op een schuiver van Emond was Proto attent.

In blessuretijd besliste Dennis Praet de partij helemaal. De middenvelder was tot dan toe nog niet zoveel in het stuk voorgekomen, maar pakte in de 92ste minuut uit met een prima rush en dito afstandsschot: 0-2, game over voor de thuisploeg. In de 94ste minuut zorgde Leander Dendoncker nog voor een valse noot bij paars-wit door een lichte tweede gele kaart te pakken. Daardoor zal hij, samen met Steven Defour en Chancel Mbemba, tegen Westerlo geschorst moeten toekijken.

Anderlecht loopt door de zege wel in tot op één puntje van Club Brugge, dat morgen nog speelt tegen Racing Genk. Waasland-Beveren blijft hangen op de veertiende plaats en moet hopen dat nummer vijftien Cercle Brugge niks raapt bij Oostende.

Bekijk hier de opstellingen!

Herbeleef de match hier van fase tot fase!

Opmerkelijk: Het is al de tweede keer dat Aleksandar Mitrovic zijn team benadeelt met een duwfout in een cruciale fase. Herinner u het doelpunt dat Vazquez scoorde tegen Club Brugge, waar Mitrovic Castillo tegen Proto aanduwde om zo zijn eigen doelman uit evenwicht te brengen.

Belangrijkste fases:

5’ Conte heeft ruimte op de flank en kan voorzetten. Mitrovic pakt aan en kan draaien. het schot is echter niet hard genoeg en Coosemans kan er nog net bij. Mitrovic werd stevig vastgehouden door Sousa, maar Lambrechts zag er geen strafschop in.

26’ Praet stuurt Acheampong met een heerlijke pass diep. Zijn voorzet is te zacht maar Coosemans lost. Conte schiet de rebound binnen maar het feestje gaat niet door. Mitrovic gaf Corstjens een duw krijgt de fout tegen. Domme fout van de Serviër want het beïnvloedde de fase niet.

29’ GOAL! Corstjens gaat overduidelijk met zijn hand naar de bal op een hoekschop. Terechte strafschop voor Anderlecht. Defour zet zich achter de bal en hij faalt niet.

34’ Defour begaat een overtreding. Op de daaropvolgende vrije trap kopt Corstjens door naar Emond, die de bal maar zacht devieert in plaats van hard te schieten. Daardoor kan Proto er nog net bij.

55’ Anderlecht bouwt rustig op. Wanneer Praet de bal dreigt te verliezen pikt Colin hem op en snelt voorbij de verdediger. Zijn voorzet is goed, maar Mitrovic kan niet naar beneden koppen en de bal gaat net over.

71’ Anderlecht countert snel na een hoekschop voor de thuisploeg. Conté twijfelt iets te lang terwijl Tielemans moederziel alleen staat. Hij krijgt hem uiteindelijk toch en legt af voor Acheampong. Die mist zijn schot en de bal hobbelt naast. Hier had Anderlecht meer mee moeten doen.

78’ Emond kopt een lange bal prima door naar Ibou. Die gaat makkelijk voorbij Colin en haalt uit richting korte hoek, maar de bal belandt in het zijnet. Mooie actie van de invaller.

81’ Op een vrije trap voor Waasland-Beveren raakt Colin de bal. Proto kan hem met een knappe save nog uit doel ranselen.

90+2’ GOAL! Bij Waasland-Beveren verliezen ze dom de bal. Praet gaat er mee aan de haal en wordt niet aangevallen. Hij haalt van buiten de zestien uit en zijn schot verdwijnt mooi in de hoek. 0-2 en boeken toe.

90+4’ Maric zet zijn voor Dendoncker en gaat neer. Lambrechts trapt in de val en geeft Dendoncker zijn tweede goal. Overdreven beslissing van de scheidsrechter.