© cnn

Mali slachtoffer van 'lotje trek', Guinee mag door op Africa Cup

Guinee mag dan toch naar de kwartfinales van de Afrika Cup. Na zes groepswedstrijden stond Guinee op alle vlakken gelijk met Mali in groep D. Een loting zou komischerwijs het lot van beide ploegen moeten beslechten. In Malabo, de hoofdstad van Equatoriaal-Guinea, kwam Guinee vandaag als overwinnaar uit de pot.

qyen

Beide ploegen haalden drie punten uit drie wedstrijden. Ook scoorden ze elk slechts drie keer. Doordat ze beiden elkaar in evenwicht hielden moest er volgens het reglement via een loting beslist worden wie door zou gaan en wie naar huis mocht. Mali is dus het tragische slachtoffer van deze kronkel in de statuten. In de kwartfinale neemt Guinee het op tegen Ghana.

Het is echter niet de eerste keer dat de Afrika Cup dit meemaakt. In 1988 ging Algerije op deze manier naar de kwartfinale, toen ten koste van Ivoorkust. De Ivorianen wonnen nu echter groep D en waren zo rechtstreeks gekwalificeerd voor de volgende ronde.

'De voetbalgoden zijn ons gunstig gezind. Het was een vermoeiende rit, maar dit maakt veel goed', vertelt Amara Dabo, financieel directeur van het Guinees ministerie van Sport aan Reuters.

'Het is jammer dat we één van deze twee evenwaardige teams moeten teleurstellen, maar we hadden geen andere keuze dan een loting te organiseren', klinkt het nog bij de voorzitter van de Africa Cup, Issa Hayatou.

Door de lottrekking zal RSC Anderlecht het nog een tijdje moeten stellen zonder vleugelspeler Ibrahima Conte. De landskampioen hoopte stiekem dat de middenvelder zou mogen terugkeren naar België, maar dat zal dus nog een tijdje duren. Conte stond woensdag nog negentig minuten lang in de basis tegen Mali.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Interlands