Forse winst gemaakt en toch mag u straks nóg meer betalen aan de bank

© BELGA

“Duurdere bankdiensten zijn onvermijdelijk.” Dat heeft Max Jadot, de topman van BNP Paribas Fortis, gezegd in de marge van de halfjaarcijfers. Toch zolang onze regering vasthoudt aan de wettelijke minimumrente. Het is duidelijk: de banken voeren de druk op. En dat ondanks meer dan puike winstcijfers.

Kristof Simoens

Meer dan 1,1 miljard euro winst het voorbije halfjaar voor KBC, ruim 1 miljard euro winst voor BNP Paribas Fortis, 588 miljoen euro winst bij ING België. Van de vier grootbanken die ons land rijk is, hebben er al drie hun halfjaarcijfers gepubliceerd (het is nog wachten op Belfius). En die cijfers zijn allesbehalve slecht, zeker gezien het feit dat de banken de torenhoge bankentaks die ze in ons land moeten ophoesten, bijna volledig boekten in het eerste halfjaar (waardoor die factor in de tweede jaarhelft alvast geen roet meer in het eten gooit).

Aan de klaagmuur

En toch hoor je de topbankiers dezer dagen alleen maar klagen. Dat ze amper het zout op de ­patatten verdienen door de lage rente terwijl ze tegelijk toch door de wet verplicht zijn om op de zogeheten ‘gereglementeerde’ spaarrekeningen (het gros van onze spaarboekjes) minstens 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheids­premie te bieden.

Begin augustus nam Rik Vandenberghe van ING België die wettelijke verplichting in het vizier: “De minimumrente is een uniek fenomeen in Europa. Het zou logisch zijn dat we met de regering aan tafel gaan zitten, maar we worden niet gehoord.” Vorige week was er dan de opgemerkte zet van KBC om zijn spaarformules voor professionele klanten om te dopen tot niet-gereglementeerde producten, waarvoor de minimumrente dus niet geldt.

En nu waarschuwt de topman van BNP Paribas Fortis dat hij geen andere optie heeft dan te sleutelen aan de tarieven van de bankdiensten. Vorige week raakte al bekend dat de bank vanaf 1 september de dossierkosten verhoogt voor mensen die een woonlening willen afsluiten of herfinancieren: nieuwe klanten betalen dan 500 euro in plaats van 350 euro, voor wie zijn lening wil laten herzien, verdubbelt het tarief zelfs tot 700 euro. Volgens Max Jadot zijn “duurdere bankdiensten onvermijdelijk” nu de banken “door de lage ­rentes op zoek moeten naar andere inkomsten”. Om vervolgens de minimumrente te kapittelen: “We pleiten absoluut niet voor een negatieve rente voor de ­consument, maar er is wel nog manoeuvreerruimte.”

Lobbymachine draait

De lobbymachine draait dus op volle toeren. En het lijkt er almaar meer op dat de consument de factuur gepresenteerd zal krijgen: hetzij via duurdere bankdiensten hetzij via het opheffen van de wettelijke minimumrente. Al is er nog een derde uitweg, laat Febelfin-topman Michel Ver­maerke uitschijnen: “De belastingen voor de banken zijn gestegen van 150 miljoen euro in 2007 naar 1,4 miljard euro vandaag. Ook dat weegt op de banken.”

En dus vraagt Febelfin, de koepel van Belgische banken, een ­gesprek met de regering, met ­minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en de ­Nationale Bank. “We willen met een open geest een gesprek over het lagerentebeleid van de ECB, de minimumrente en de lasten en regels die extra bezwarend zijn in België.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen