Franse premier gooit Marianne-met-de-blote-borst in boerkinistrijd

© REUTERS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De volkseigen mythologie inzetten in de strijd tegen de volksvreemde boerkini. Dat is de tactiek van de Franse premier Manuel Valls, die de vaak met één blote borst afgebeelde Marianne, het symbool van Frankrijk, als voorvechtster van de “vrijheid” en de “vrouwenrechten” heeft opgediept. “Haar borst is naakt, omdat zij het volk voedt”, zei Valls maandagavond op een info-avond nabij Toulouse. “Zij is niet verhuld, omdat zij vrij is. Dat is de Republiek”.

Voor Valls is de boerkini niet zomaar een bijzonder ruim uitgevallen monokini, maar “de bevestiging van een politiek islamisme in de openbare ruimte”. Of: wat islamitisch is, val(l)s is.

De woorden van de premier vielen niet overal in goede Franse aarde. Historica Mathilde Larrère beschuldigde hem ervan, van de hele kwestie een (typisch Franse) ratjetoe te maken. Valls “haalt de Republiek en de vrouwenrechten door elkaar. Is hij vergeten dat vrouwen onder de Republiek lange tijd geen rechten hadden?”, stelde zij in het magazine Le Point.

Anderen wezen er op dat Marianne op veel afbeeldingen rondloopt met een hoofdbedekking, de Jacobijnse muts. En van Jeanne d’Arc heeft niemand ooit een borst gezien - zij was dan ook de maagd van Orléans. Gevreesd wordt dat, als Valls’ interpretatie van de blote vrijheidsborst bon ton wordt, de Franse first lady eerlang in Amazonekledij in het Elysée moet zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen