“Er dreigt een volgende wereldoorlog in 2020”

© REUTERS

Volgens de berekeningen van de Nederlander Ingo Piepers, ex-commandant van de NAVO in de Bosnische hoofdstad Sarajevo, zal de wereld een grote militaire crisis doormaken rond het jaar 2020. In zijn boek ‘War/ning 2020’ legt hij uit hoe hij dat berekend heeft.

evg

Piepers gebruikt theorieën uit de wiskunde en fysica over instabiliteit en chaos in netwerken om de wereldgeschiedenis te doorgronden. Hij baseert zich op een database van honderden conflicten tussen 1495 en 1975, aangevuld met recenter eigen materiaal.

Op zoek naar patronen

‘Ik zoek in de database naar patronen, maar op een andere manier dan historici dat doorgaans doen. Die denken in eeuwen en meten de ernst van conflicten af aan de aantallen slachtoffers. Dat kan natuurlijk, maar mijn stelling is dat je er niet mee doorgrondt wat er werkelijk gaande is. Het aantal betrokken staten is een veel betere maat voor de ernst van een conflict.”

Verwevenheid van conflicten

En momenteel is er een zeer grote verwevenheid van conflicten. “Oekraïne, Brexit, de EU, het Midden-Oosten staat in brand, vluchtelingen, Trump president. Er is een sfeer van het zoeken naar radicale oplossingen, die het systeem laadt.”

Door de sterkere internationale verwevenheid worden de tussenpozen tussen uitbarstingen volgens Piepers steeds korter en de uitbarstingen heftiger. Hij voorspelt een volgende wereldoorlog rond het jaar 2020. En daarna zouden er nog drie ‘systeemoorlogen’ volgen tot 2150.

Universiteit van Amsterdam

De voormalige commandant zag de oorlog van dichtbij en raakte hierdoor gefascineerd door de motieven. ‘‘Na mijn terugkeer uit Bosnië ben ik me gaan toeleggen op de vraag wat oorlog soms zo onvermijdelijk maakt dat goeie buren elkaar te lijf gaan.” Eerst promoveerde hij over het onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam, daarna schreef hij er zijn huidige boek ‘War/ning 2020’ over.

Wake-upcall

Piepers wil nu zoveel mogelijk mensen waarschuwen. Zijn boek is gratis te downloaden en hij zou graag met Poetin of Trump spreken.

“Beschouw het als een wake-upcall. Er schuilt een ongemakkelijk soort onvermijdelijkheid in dit soort patronen, waarvan ook ik ongerust word. We moeten echt begrijpen onder welke omstandigheden we manoeuvreren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen