Wat te doen bij een tekenbeet?

© *

In enkele jaren tijd is het aantal teken in ons land gestegen waardoor er ook meer tekenbeten voorkomen. Als je zo'n teek tegenkomt, kan je die best zo snel mogelijk verwijderen, zegt het handboek Eerste Hulp van het Rode Kruis.

tib

Een tekenbeet is niet pijnlijk en wordt daarom vaak niet opgemerkt. Na enkele uren kan hij wel beginnen jeuken. Als een teek zich heeft volgezogen met bloed, is hij ongeveer even groot als een erwt, waardoor je hem gemakkelijk kan zien. Een teek kan in theorie op elke plaats van het lichaam zitten, maar heeft een voorkeur voor de nek, de oksels, de kniekholten, de liesstreek, het hoofd of de enkels.

- Verwijder een teek zo snel mogelijk. Neem een tekentang of een pincet en neem hem vast bij de monddelen, zo kort mogelijk bij de huid. Knijp nooit op het lichaam van de teek.

- Tenzij de gebruiksaanweijzing van je tekentang iets anders vermeldt, haal je de teek er in een rechte beweging uit. Probeer hem in zijn geheel te verwijderen en laat geen delen in de huid achter, die kunnen jeuk en infecties veroorzaken.

- Spoel de wonde uitgebreid met water en ontsmet.

- Gebruik geen alcohol, ontsmettingsmiddelen of andere producten om de teek te verdoven. Bewerk de teek niet met een brandende sigaret of lucifer, want die verhoogt de kans op infectie.

- Schrijf de datum en de plaats van de beet op. Ga naar de dokter als er in de eerste weken na de beet een abnormale huidverandering optreedt of als er sprake is van koorts of gewrichtspijn. Ook zwangere vrouwen die een tekenbeet hebben, gaan best naar de dokter.

- Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen, hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter het risico op infectie. Daarom wordt een teek best zo snel mogelijk verwijderd. Ga best naar de dokter als er je een rode ring op de huid hebt met in het midden een blekere vlek, ook wanneer je geen weet hebt van een tekenbeet. Een teek valt van de huid als ze volgezogen is, dus de kans bestaat dat je een beet gehad hebt zonder het te merken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer