Boko Haram eist bomaanslag in Abuja op

De bloedige bomaanslag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja is opgeëist door de fundamentalistische rebellen van Boko Haram. Aboebakar Shekau, de leider van Boko Haram, dreigt in een videoboodschap met nog meer aanslagen.
AP2014

"Wij zijn in jullie stad, maar jullie weten niet waar we zijn", luidt de onheilspellende boodschap van Boko Haram aan de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. De aanslag van begin deze week was gericht tegen een druk busstation in Abuja en maakte ook 141 gewonden.

In elk geval maakt de aanslag duidelijk dat Boko Haram om het even waar in Nigeria kan toeslaan.

Over de ontvoering van meer dan 100 schoolmeisjes in het noordoosten van het land zegt Shekau intussen niets. Enkele tientallen ontvoerde meisjes zijn kunnen ontsnappen, maar 85 schoolmeisjes blijven nog vermist. De Nigeriaanse overheid vermoedt dat ze zijn ontvoerd en in het Sambisa-woud worden vastgehouden, niet ver van de grens met Kameroen.

"Boko haram" betekent "westerse opvoeding is onrein" in het Hausa, de dominante taal in het islamitische noorden van Nigeria. De militie met dezelfde naam strijdt al sinds 2002 voor de invoering van de sharia. Daarbij zijn al honderden doden gevallen.

Meest gelezen