Direct naar artikelinhoud

Dit is de zon als gigantische smiley (en nee, deze foto is niet vals)

Dit is de zon als gigantische smiley (en nee, deze foto is niet vals)

De zon als gigantische, lachende smiley. Zowat iedereen heeft het hemellichaam als kind wel eens op die manier getekend, maar dat ze er ooit ook écht zo zou uitzien, hield natuurlijk niemand voor mogelijk. Tot nu.

Want op een nieuwe foto van het Solar Dynamics Observatory van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lijkt de zon wel met fonkeloogjes en een mooie glimlach naar de aarde te kijken. Sommigen zien in de foto ook nog een lichtkalende, mannelijke haarlijn.

Het beeld werd als eerste opgemerkt door wetenschapper Karl Battams, die de foto deelde op Twitter. De foto werd genomen op 2 december door het Solar Dynamics Observatory van NASA, dat de zon observeert en regelmatig (en in verschillende lichtgolflengten) beelden maakt van de zon.

Twitter bericht wordt geladen...

Wat zijn de verschillende onderdelen?

In een reactie op het opvallend beeld, verklaart Battams aan Mashable de verschillende elementen van de smiley. De ogen zijn waarschijnlijk actieve gebieden op de zon. Die gebieden gaan vaak gepaard met zonnevlekken, die zonnegloed veroorzaken.

De donkere lijn die de mond van de smiley vormt, is volgens Battams een zogenaamde 'gloeidraad', een lange reeks van zonneplasma in de atmosfeer van de zon. Het haar en de neus van de smiley zijn dan weer 'coronale gaten'. Dat zijn plaatsen op de zon waar zonnedeeltjes  rechtstreeks de interplanetaire ruimte intrekken, waardoor de zonnewind versterkt wordt.