Direct naar artikelinhoud

IS vervangt omgekomen woordvoerder al-Adnani

IS vervangt omgekomen woordvoerder al-Adnani

erreurgroep Islamitische Staat heeft een vervanger gevonden voor de omgekomen woordvoerder Abu Muhammad al-Adnani. Het gaat volgens een audioboodschap die online verscheen om Abi al-Hassan al-Muhajer. De gedode al-Adnani gold als de belangrijkste woordvoerder van de terreurgroep tot hij eerder dit jaar om het leven kwam door een luchtaanval. Ook werd hij gezien als de nummer twee van IS, achter de leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de dood van al-Adnani. Zowel de VS als de Russen hebben verklaard achter de aanval te zitten.

De nieuwe woordvoerder liet maandag direct van zich horen door in een opname te dreigen met aanslagen op de "seculiere, afvallige Turkse regering''. Volgens al-Muhajer zijn onder meer Turkse ambassades en consulaten over de hele wereld het doelwit van aanhangers van de jihadistische beweging.

Ook riep de woordvoerder IS-aanhangers op niet te vluchten uit het Iraakse stadje Tal-Afar, dat dicht bij Mosoel ligt. Iraakse regeringstroepen en hun bondgenoten proberen de stad te heroveren op IS.

De authenticiteit van het geluidsfragment met de uitspraken van al-Muhajer is nog niet bevestigd.