Direct naar artikelinhoud

Europese Commissie lanceert solidariteitskorps voor jongeren

Europese Commissie lanceert solidariteitskorps voor jongeren

Woensdag houdt de Europese Commissie haar Europees solidariteitskorps boven de doopvont op het Brusselse Schumanplein. Met dat initiatief hoopt de Commissie tegen 2020 100.000 jongeren warm te maken voor vrijwilligerswerk of een stage, leercontract of job in heel Europa.

Het solidariteitskorps wil jongeren tussen 18 en 30 jaar de kans geven om deel te nemen aan solidariteitsinitiatieven in heel Europa. Denk aan de opvang van vluchtelingen of voedselbedeling, maar ook aan het schoonmaken van vervuilde natuurgebieden of de heropbouw van een dorp na een aardbeving en tal van andere solidariteitsacties waarvoor helpende handen nodig zijn. Het kan om vrijwilligerwerk gaan, maar er is ook een professioneel aanbod, bijvoorbeeld voor stagiairs.

Vicevoorzitter Kristalina Georgieva zal woensdag om 13.00 uur het startschot geven tijdens een event op het Schumanplein. Jongeren kunnen er zich informeren bij deelnemende organisaties, het aanbod bekijken, ervaringen uitwisselen en, indien overtuigd, zich ter plekke als één van de eersten laten registreren. Midden 2017 zouden de eerste plaatsen ingevuld worden. Ook in andere lidstaten vinden woensdag vergelijkbare startevenementen plaats.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had het idee van een solidariteitskorps in september opgeworpen tijdens zijn State of the Union. "Veel jonge, sociaal ingestelde mensen in Europa zijn bereid een betekenisvolle bijdrage aan de samenleving te leveren en solidariteit te tonen. We kunnen hen daarbij helpen", zei Juncker. Hij sprak de ambitie uit dat tegen 2020 100.000 jongeren aan het programma zullen deelnemen.

Het solidariteitskorps kadert in een breder jongereninitiatief dat eurocommissaris Marianne Thyssen en enkele van haar collega's hebben klaargestoomd. Zo wordt er twee miljard euro extra uitgetrokken voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid en komt er een Erasmusprogramma voor leercontracten. In de nasleep van het Brexit-referendum hadden de Europese staatshoofden en regeringsleiders in september in Bratislava aangedrongen op Europese initiatieven voor jongeren.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie