© Johnny Geurts

OVERZICHT. De bewogen geschiedenis van de mergelgrotten van Kanne

Na bijna een week is de brand in de mergelgrotten van Kanne onder controle. Het bestrijdingsplan dat woensdag werd ingezet om het smeulende hooi uit de grotten te halen, leverde snel resultaat op. “Donderdagavond tegen acht uur was de klus geklaard. In de late avond konden de geëvacueerde buurtbewoners weer naar huis”, klinkt het bij de Nederlandse brandweer. De mergelgrotten hebben een lange geschiedenis en spreken anno 2017 nog altijd tot de verbeelding. Een overzicht.

Johnny GEURTS/Roel DAMIAANS

Vanochtend worden na 40 slopende uren de bevoegdheden van de Cannerberg overgeheveld aan de de Provincie Nederlands Limburg. “Voormiddag worden de grotten door brandweerploegen nog nauwgezet onderzocht worden op stabiliteit en luchtkwaliteit. Daarna is het aan de politie om van start te gaan met het forensisch onderzoek naar het ontstaan van de brand.”, aldus woordvoerder Bas Albersen bij de provincie Nederlands Limburg.

Donderdag was een zware dag voor de Belgische en Nederlandse brandweerploegen. “We waren 35 uren non-stop bezig om het hooi met grijpmachines uit de grotten te halen. Zone 1 en 2 verliep vlekkeloos. Zone 3, de achterste gang waar het hooi lag te smeulen, zo ‘n 60 meter verwijderd van de ingang was moeilijker bereikbaar. Het hooi moest daar handmatig worden opgeruimd”, vertelt Leon Houben, commandant van de Brandweer Zuid-Limburg.

De bewoners van de huizen pal naast de Muizenberg konden donderdagavond nadat de metingen van de lucht positief waren bevonden, terug naar huis keren. Zodra de zone volledig is veilig verklaard zal ook de Muizenberg in de loop van de dag weer toegankelijk zijn voor het verkeer van en naar het centrum van Kanne.