"Hij wilde de wereld verbeteren, maar kwam niet extremistisch over"

Stilaan raken er meer details bekend over de gewapende indringer bij de NOS. Het gaat om een 19-jarige student scheikunde uit het Nederlandse dorp Pijnacker, geboren in Zoetermeer. Volgens de NOS gaat het om Tarik Z., een zoon van gescheiden ouders. Zijn vader is van Egyptische komaf, zijn moeder Nederlandse. Een medestudent schetste bij onze Nederlandse collega's een beeld van de verdachte: "Hij was veel bezig met politiek, maar je kon niet zien aan hem dat hij extremistische ideeën had."
Screenshot van de -intussen afgesloten - Facebookpagina van de verdachte

De getuige - Robin Tulp - zit samen met de verdachte in het eerste jaar scheikunde aan de universiteit van Delft. "Het is een heel normale jongen die ook naar de sportschool gaat en geïnteresseerd is in meisjes en uitgaan. Verder niets bijzonders", klinkt het. "En dan zie je plots op die beelden een bekende van je, dan schrik je je rot."

Tijdens de actie liet de indringer verstaan dat hij lid is van een hackerscollectief en volgens medestudent Tulp was de verdachte inderdaad bezig met computers. "Hij had een bijbaantje en deed daar wat met computers. Maar het leek me onschuldig, volgens mij wist hij echt niet zo veel af van computers om in hogere hackercircuits actief te zijn."

"Weet nief of hij gelovig was"

Volgens de medestudent is het helemaal niet duidelijk of de verdachte een gelovige is en er dus mogelijk extremistische ideeën op nahoudt geïnspireerd op dat geloof.

"Hij was wel bezig met politiek en hoe bedrijven daarin macht uitoefenen, maar ik kon niet opmaken of hij extremistische ideeën had", aldus Tulp in het NOS-journaal. "Ik had de indruk dat hij de wereld wilde verbeteren, het moest anders. Maar wat voor maatregelen hij in gedachten had, dat wist alleen hij."

"Had niet de beste cijfers"

Nog volgens medestudent Tulp zat de verdachte niet op kot in Delft, maar woonde hij nog gewoon thuis. "Hij is wel al een week of drie/vier niet naar de unief gekomen. Hij haalde de laatste tijd ook niet de beste cijfers."

"Het is heel choquerend en ongeloofwaardig dat dit nu gebeurd is. Het leek me een rustige, intelligente jongen."

De verdachte werd snel door de politie overmeesterd en overgebracht naar het politiebureau van Hilversum waar hij werd verhoord. Hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, wapenbezit en bedreiging. In zijn dorp Pijnacker heeft de politie vanavond ook een grote actie gehouden.

Meest gelezen