© Orde van Hingene

Expo over overstroming van 1953

De ‘Orde van Hingene’ organiseert dit weekend een tentoonstelling over de watersnoodramp van 1953 in taverne Sint Margaretha in Wintam

Guy Delforge

. "Deze ramp staat bovenaan de reeks van de belangrijkste gebeurtenissen van Hingene, Wintam en Eikevliet", zegt Ivo Van Aken. "Omdat de herinnering aan deze ramp alleen bij de oudere generatie in het geheugen gegrift staat, willen wij de herinnering levend houden. De strijd tegen het water wordt opnieuw actueel door de klimaatopwarming, hierdoor neemt de hoeveelheid neerslag toe, en zullen er zwaardere stormen uitbreken, waardoor de zeespiegel op de Noordzee zal stijgen. Vorig jaar maakte de Vlaamse overheid bekend dat er vanaf 2017 gestart zal worden in onze regio met het verhogen van de dijken en het ontwikkelen van een natuurlijk overstromingsgebied tussen het jachtpaviljoen de Notelaer en restaurant Groenendijk. Deze werken zijn noodzakelijk om onze huizen tegen het water te beschermen. Reden genoeg vonden wij om het geheugen van de verschillende generaties op te frissen."

Oude foto’s werden uitvergroot, er is een origineel zandzakje uit 1953 en een collectie weekbladen en brochures uit 1953.De tentoonstelling wordt opgedeeld in vier fasen: de feiten, de emoties, de wederopbouw en de toekomst.

Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari van 11 tot 19 uur in het zaaltje van taverne Sint Margaretha aan het Sint Margarethaplein 4 in Wintam. De toegang is gratis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER