Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

"Zeker 45 doden door aanval IS op Noord-Iraakse stad Kirkoek"

Een Iraakse militair in de buurt van Qayyarah, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Mosoel.

De aanval door terreurgroep IS op de Noord-Iraakse stad Kirkoek heeft aan zeker 45 mensen het leven gekost. Ook zijn er 133 gewonden gevallen. Dat meldt persbureau AFP. Na een dag en een nacht van hevige gevechten lijkt de rust te zijn teruggekeerd in de stad. Volgens de Iraakse brigadier Khattab Omer zijn alle terroristen in Kirkoek gedood.

IS-strijders sprongen gisterochtend uit enkele pick-uptrucks in het centrum van Kirkoek, waar zij probeerden een kazerne, een gevangenis en een overheidsgebouw te bestormen. In Koerdische media vertelden bewoners dat de militanten op deuren van huizen bonsden. Een doorgaande weg ten noorden van de stad, in één van de welvarendste en veiligste gebieden van Irak, werd urenlang afgegrendeld door IS. 

Tegen het einde van de dag zaten enkele IS-strijders nog steeds verschanst in een hotel in de binnenstad. De meeste doden vielen in een voorstad van Kirkoek. Daar kwamen 18 medewerkers, onder wie vier Iraanse medewerkers, om het leven toen IS een in aanbouw zijnde elektriciteitscentrale innam. Politieagenten die op het geweld af kwamen, werden aangevallen door zelfmoordterroristen.

Het bestuur van Kirkoek, een stad onder Koerdisch bewind, benadrukte dat IS er uiteindelijk niet in is geslaagd om overheidsgebouwen in te nemen. Koerdische Peshmergastrijders, verantwoordelijk voor de veiligheid in Kirkoek, liggen bij de slag om Mosoel in de voorste linies.

Offensief Mosoel

Het offensief om de stad, op 170 kilometer van Kirkoek, richt zich vandaag vooral op Hamdaniyah. Dit dorp ligt ten zuidoosten van Mosoel en is grotendeels onbewoond. Inwoners namen twee jaar geleden de benen toen IS de regio veroverde.

Eerder veroverden Koerdische Pershmerga's al zo'n vijftien dorpen rondom Mosoel. De verwachting is dat het offensief om de stad weken tot maanden gaat duren.

Er zijn naar schatting nog zo'n 4.000 IS-strijders in Mosoel, de tweede stad van Irak. Die verzetten zich hevig, onder meer door gebruik te maken van mijnen, sluipschutters, bomaanslagen en de inzet van burgers als menselijk schild. Gisteren maakten de Verenigde Naties bekend dat IS 550 families uit de omliggende dorpen naar Mosoel hebben overgebracht om ze daar op de frontlinie te positioneren. De terroristen hopen op die manier aanvallen van de vijand af te wenden.

In de deze week bevrijde dorpen zijn uitgebreide ondergrondse tunnelnetwerken aangetroffen. Voordat IS de aftocht blaast, worden woonhuizen behangen met explosieven. Voor inwoners is het daarom onmogelijk om terug te keren. De slag om Mosoel kan volgens de Verenigde Naties een miljoen mensen dakloos maken.