© EPA

UEFA onderzoekt racistische incidenten Feyenoord

De Europese voetbalbond UEFA heeft de disciplinaire procedure opgestart naar aanleiding van de incidenten in de tribunes van vorige week donderdag tijdens de terugwedstrijd in de zestiende finales van de Europa League tussen Feyenoord en AS Roma. Dat maakte de UEFA maandag bekend.

jvh

De zaak van Feyenoord komt op 19 maart voor de Disciplinaire Commissie van de UEFA. Feyenoord moet zich verantwoorden voor racistisch gedrag, het gooien van projectielen, het gebruik van vuurwerk en organisatorische tekortkomingen. AS Roma-speler Adem Ljajic moet zich op 4 maart verantwoorden voor het uitdagen van de supporters.

De wedstrijd van vorige week donderdag in een kolkende Kuip startte onder hoogspanning nadat Feyenoord-supporters een week eerder in de Italiaanse hoofdstad een spoor van vernieling hadden achtergelaten. De terugwedstrijd moest na 55 minuten een kwartier stilgelegd worden omdat supporters van de club uit Rotterdam voorwerpen op het speelveld van De Kuip gooiden. Ze deden dat uit onvrede over een rode kaart voor Mitchell te Vrede.

Scheidsrechter Clément Turpin uit Frankrijk dirigeerde beide ploegen naar de kleedkamer. Na de openingstreffer van AS Roma van Adem Ljajic gooiden supporters van de thuisploeg ook al voorwerpen op het veld. In de eerste helft moest de scheidsrechter ook al een grote opblaasbare banaan van het veld laten halen. Hij legde na dat incident ook even het spel stil, omdat hij het vermoeden had dat fans van Feyenoord de banaan naar een donkere speler van AS Roma hadden gegooid.

Op het moment dat de wedstrijd werd stilgelegd, leidde AS Roma met 0-1, dankzij het doelpunt van Ljajic (45e). Vlak na de herneming maakte Elvis Manu er 1-1 van. Lang duurde de Nederlandse vreugde niet. In de 59e minuut kwam Feyenoord door een rode kaart voor Erwin Mulder met negen te staan en nog een minuut later tekende Gervinho (ex-Beveren) voor de 1-2.