© Belga

Poetin helpt minnares aan topjob

Ze is jong, bloedmooi en volgens jarenlange geruchten het vriendinnetje van Vladimir Poetin. Nu gaat Alina Kabajeva, in een vorig leven topturnster, de Nationale Media Groep (NMG) leiden: een machtig en uitgesproken Kremlingezind media-imperium. Wat precies de kwalificaties zijn van Kabajeva als mediamagnaat, weet niemand. Maar duidelijk is: zij mag een topjob bijschrijven op haar cv, Poetin krijgt weer wat meer greep op de media in zijn land.

Op de Winterspelen in het Russische Sochi droeg ze als gevierd turnkampioene de olympische vlag. Op dat moment, een half jaar geleden, was Alina Kabajeva (31) al een getrouwde vrouw. Stiekeme first lady van Rusland. Zo willen althans hardnekkige geruchten. Het was voor haar dat Poetin (61) in 2013 zijn vrouw verliet. In 2008 al pakte de Russische boulevardkrant Moskovskij Korrespondent uit met het nieuws dat de twee op trouwen stonden.

Even later viel de politie binnen op de redactie van de krant. Sindsdien verschijnt ze niet meer. Poetin is gesteld op zijn privéleven, zoveel is duidelijk. Op een persconferentie haalde hij uit naar de journalisten ‘met hun curieuze neuzen en hun erotische fantasieën’. Een woordvoerder van het Kremlin formuleerde het zo: ‘Wie ook maar een snelle blik werpt op de agenda van mijnheer Poetin, begrijpt dat er in zijn leven geen ruimte is voor relaties.’

Zeker is dat het op voordragen van Poetin zelf was, dat Alina Kabajeva in 2008 een verkiesbare plaats kreeg aangeboden op de lijst van zijn partij Verenigd Rusland. Sindsdien zetelt ze in het parlement. Daar neemt ze nu ontslag om grote baas te worden bij de Nationale Media Groep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER