© HBVL

Antisemitisme

Meer dan 1.000 doden, vooral Palestijnen. Dat is de trieste (voorlopige) balans van het conflict tussen Israël en Hamas. De beelden van de laatste dagen blijven nog lang op ons netvlies gebrand. Vrouwen, kinderen, hele gezinnen, onschuldigen, geen dragers van uniformen. Allen het slachtoffer van een militaire en politieke logica die wij niet begrijpen.

Guido Cloostermans

Een oplossing lijkt veraf. Zijn er in de regio nog mensen die geloven in een oplossing? In ons land hebben vertegenwoordigers van alle religies opgeroepen tot vrede. Maar de tanks blijven Gaza binnenrollen, de raketten blijven richting Israël vliegen.

De emoties zijn de voorbije dagen hoog opgelaaid en kregen soms een donker randje. Ruim 75 jaar na de Holocaust is Europa opnieuw het toneel van jodenhaat. In Nederland worden op betogingen slogans geroepen als “Hamas, alle joden aan het gas”, in Frankrijk worden joodse winkels kort en klein geslagen, in Parijs durven joodse kinderen niet meer met een keppeltje rondlopen, in Duitsland roept een imam op om de joden tot de allerlaatste uit te roeien. In België worden bezoekers van een joods museum doodgeschoten met een kalasjnikov. In Noorwegen blijven de joodse musea dicht.

Tot wat antisemitisme heeft geleid, tonen plaatsnamen als Treblinka, Sobibor, Maidanek en Auschwitz. Antisemitisme is echter van alle tijden, en het gaat nooit weg. In sommige Amerikaanse christelijk fundamentalistische kerken wordt nog steeds een fanatiek antisemitisme gepredikt, in een aantal Arabische landen is Hitlers ‘Mein Kampf’ een veelgelezen boek.

De voorbije dagen zijn ook op pro-Palestijnse betogingen anti-joodse slogans te zien en te horen. Gelukkig gaat het meestal nog om een minderheid van luidruchtige radicalen met jihadistische inslag maar dat mag geen reden zijn om het te banaliseren. Daarvoor zijn de feiten te ernstig en zijn de slogans te verleidelijk voor sommigen. De voorbije jaren was antisemitisme vooral iets voor skinheads en neonazi’s: luidruchtig, gewelddadig maar vooral voer voor psychiaters. Maar antisemitisme kruipt waar het niet gaan kan.

Soms wordt het verpakt als antizionisme, dat maakt het onschuldiger en aanvaardbaar.

In Duitsland wordt antisemitisch gedrag hard aangepakt. Het wordt tijd om dat hier ook te doen. Maar de herinnering aan de Holocaust mag voor de Israëlische overheid evenmin een vrijgeleide zijn.

Hoe laakbaar de houding van het Israëlische leger in Gaza of op de Westelijke Jordaanoever ook is, het mag nooit een reden zijn om een hele bevolkingsgroep te viseren, net zoals het terrorisme van Hamas geen reden mag zijn een hele bevolkingsgroep te viseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer