NMBS legt machinisten volledig gsm-verbod op

© BELGA

De NMBS-directie slaat in een interne omzendbrief alarm over het hoge aantal treinen dat door het rood rijdt. Vorig jaar zijn 92 treinen door het rood gereden, 26 inbreuken meer dan een jaar eerder.

wba

De machinisten zijn te vaak afgeleid, en dat zint de top van de NMBS niet. Daarom hebben ze alle 3.800 machinisten een brief geschreven, met strengere regels voor het gebruik van de smartphone, iPad en laptop.

“Afleiding is veruit de belangrijkste oorzaak van seinvoorbijrijdingen”, klinkt het in de brief. “We zien ons daarom genoodzaakt om onze voorschriften te verstrengen.”

Concreet komt er daarom een totaalverbod voor de gsm, smartphone, tablet, laptop, mp3-speler en spelconsole. De toestellen moeten volledig uitgeschakeld zijn en zelfs volledig uit het zicht van de treinbestuurder worden opgeborgen.

“Geen overbodige maatregel”, getuigt een treinbestuurder met meer dan dertig jaar dienst. “Ik zie dat jonge collega’s soms tien berichten per uur krijgen. Hoe kan je dan geconcentreerd een trein besturen?” Anderen trekken selfies of foto’s.

Bij het recente treinongeval in Saint-Georges-sur-Meuse – waarbij drie doden vielen – onderzoekt het parket van Luik ook of de machinist niet door zijn gsm werd afgeleid toen hij twee gele en een rood sein negeerde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen