‘Proces over dood Michael Brown is compleet oneerlijk verlopen’

De advocaten van Michael Brown zijn scherp uitgevallen tegen de juridische afhandeling van het proces. In dat proces gaat een politieagent vrijuit nadat hij een ongewapende zwarte tiener had doodgeschoten. Het proces is ‘compleet oneerlijk verlopen’, zei Benjamin Crump op een persconferentie in St. Louis, een dag na de beslissing van de grand jury.

aro

Openbaar aanklager Robert McCulloch zou nauwe banden hebben met de lokale politie in Ferguson (Missouri) en had moeten vervangen worden door een volledig onafhankelijke magistraat. Daarom had de verdediging al om zijn vervanging gepleit, nog voor de jury van gezworenen in augustus aan haar taak was begonnen.

Advocaat Anthony Gray verklaarde dat de bewijzen door de openbare aanklager zodanig werden voorgesteld opdat politieagent Darren Wilson niet aangeklaagd zou worden. Vele vragen aan de getuigen waren cynisch en sarcastisch. Hij benadrukte dat het onderzoek van de federale autoriteiten tegen de ambtenaar nog niet afgesloten is.

Dat McCulloch delen van de eigenlijk geheime juryzitting openbaar maakte, is een handigheidje. ‘Als men iets werkelijk wil verstoppen, dan verstopt men dat voor iedereens ogen’, zei Gray.

Ook Rusland uitte intussen felle kritiek aan het adres van de VS. 'De golf van protest na de uitspraak toont hoe extreem thema's als racisme en schending van de rechten van etnische minderheden in de VS verwaarloosd worden', zo deelde Buitenlandse Zaken dinsdagavond in Moskou mee. De betrekkingen tussen Moskou en Washington zijn wegens de crisis in Oekraïne fel bekoeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen