Direct naar artikelinhoud

Rutte in Brussel: begrotingsregels gelden voor iedereen

De Europese begrotingsregels gelden voor alle landen in Europa. Dat benadrukte premier Mark Rutte vandaag bij aankomst in Brussel voor tweedaags overleg met zijn collega's. 'De afspraken zijn helder. En alle landen moeten zich daaraan houden.'

Premier Mark Rutte (M) ontmoet in Brussel zijn Belgische collega Charles Michel (L) en de premier van Luxemburg Xavier Bettel, voorafgaand aan de tweedaagse Europese top.

Tijdens de top staat het klimaat centraal, maar achter de schermen zal er beslist worden gesproken over de begrotingen van de landen voor volgend jaar, zei Rutte. Frankrijk heeft al gezegd zich niet te houden aan eerder gemaakte afspraken met de Europese Commissie in Brussel om het tekort onder de norm van 3 procent terug te dringen.

De commissie is nu aan zet om de ingediende begrotingen te beoordelen, benadrukte Rutte. Brussel heeft inmiddels vijf landen, waaronder Frankrijk en Italië, om meer informatie over de ingediende begroting gevraagd. 'Het is nu eerst aan de Europese Commissie om zich erover uit te spreken', aldus de premier.

Klimaarakkoord

De kans op een nieuw Europees akkoord over energie en klimaat lijkt wat gegroeid. Rutte toonde zich vandaag kort voor een Europese top in Brussel iets optimistischer. Vorige week in de Tweede Kamer dempte Rutte nog de verwachtingen. Hij achtte toen de kans dat alle EU-lidstaten instemmen met enkele ambitieuze doelen vrijwel nihil.

'Ik ben iets positiever, maar we gaan het zien vanavond', zei Rutte. Er is de afgelopen dagen achter de schermen hard gewerkt om de posities tot elkaar te brengen. 'Maar de standpunten liggen nog heel erg uit elkaar.'

Nederland vindt het belangrijk dat er in ieder geval overeenstemming wordt bereikt over het terugdringen van de CO2-uitstoot met 40 procent. Europa moet een brug slaan tussen dat wat voor het klimaat noodzakelijk is en dat wat niet schadelijk is voor de economische groei, vindt Rutte. Innovatie moet daarbij een sleutelrol spelen.

Een nieuw Europees akkoord voor 2020-2030 betekent voor Nederland niet direct heel veel omdat het land al veel maatregelen in het energieakkoord heeft opgenomen, aldus Rutte. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energieopwekking doen we al heel veel, zei de premier.