Rutten: “Geen subsidies voor biomassacentrales”

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zegt ronduit dat haar partij geen geld wil pompen in biomassacentrales. De reactie komt er daags na het ontslag van haar partijgenote Annemie Turtelboom als Vlaams energieminister in het licht van deze discussie. Als de subsidies niet worden toegekend, moet de Turteltaks kunnen dalen, vindt Rutten.
Jasper Jacobs

“Miljardensubsidies voor biomassa vinden wij bij Open VLD geen goed idee”, zegt Rutten nu tegen VRT Nieuws. “Ik vind het verkeerd om 2 miljard subsidie te geven aan één enkel project. Dat is niet alleen financieel slecht, maar het is ook nog geen groene of duurzame oplossing. Eigenlijk is het een vorm van bedrog voor het milieu.”

Haar standpunt geldt zowel voor de projecten met biomassacentrales in Genk als in Gent. Die laatste, nog te bouwen centrale, wordt gepresenteerd als een innovatief project dat duurzamer is dan de ombouw van oude steenkolencentrales zoals die in Genk, maar “de technologie van verbranding van biomassa is helemaal geen duurzame oplossing”, maakt Rutten zich sterk.

Volgende week moet de Vlaamse regering beslissen of het project in Gent gesubsidieerd kan worden met groenestroomcertificaten. Daardoor zou de Bee Power-centrale jaarlijks 100 miljoen subsidies krijgen en dit 15 jaar lang. Maar die investering hangt ook af van de investering in de centrale in Genk, die zou 2 miljard euro kosten aan de belastingbetaler.

Turteltaks naar beneden

Als de projecten van biomassacentrales niet doorgaan omdat ze geen subsidies krijgen, is het volgens Rutten “normaal” dat de Vlaamse energieheffing, de zogenoemde Turteltaks, op termijn naar beneden gaat.

De extra energiebelasting werd door Turtelboom in het leven geroepen om de schuldenput te dempen die ontstaan is door het toekennen van subsidies voor producenten van groene stroom: eigenaars van zonnepanelen, windturbines en biomassacentrales.

Turtelboom zelf was een voorstander van een verlaging van de energietaks als de subsidiedossiers voor biomassacentrales zouden worden tegengehouden. "Als ik van die contracten verlost geraak, zal de heffing onmiddellijk dalen", zei ze vorige week nog in een interview in De Zondag.

In Het Nieuwsblad werd vandaag nog gesuggereerd dat dat interview de druppel was die de emmer deed overlopen voor Rutten en gisteren tot het ontslag van Turtelboom heeft geleid. Maar nu neemt Rutten dus openlijk datzelfde standpunt in. 

Ook in de omgeving van Turtelbooms opvolger Bart Tommelein is te horen dat hij bedenkingen heeft bij de investering in de centrale van Gent, al is hij nog verder het dossier aan het bestuderen.

Boetes

Hoe het ook zij: Vlaanderen moet fors investeren om tegen 2020 het quotum van 10,5 procent hernieuwbare energie te halen. Zo niet dreigen er Europese boetes. Om die drempel te halen had de vorige Vlaamse regering al toestemming gegeven voor de (om)bouw van drie biomassacentrales.

Maar er is niet genoeg geld om ze allemaal te subsidiëren én er is felle tegenwind voor het verbranden van plantaardig materiaal om elektriciteit op te wekken. Dit zowel vanuit de milieubeweging als binnen de Vlaamse regering, zo blijkt nu duidelijk uit de uitspraak van Open VLD-voorzitter Rutten.

Het wordt nu afwachten wat de reactie van coalitiepartners zal zijn in de Vlaamse regering. N-VA zou naar verluidt tegen een verlaging van de Turteltaks zijn. Als het geld niet naar biomassacentrales zou gaan, zou de partij dat geld liever aan andere projecten voor groene stroom uitgeven.

Meest gelezen