Werken gestart aan eerste natuurbrug over Brusselse Ring

In Groenendaal, een deelgemeente van Hoeilaart, is gestart met de bouw van een ecoduct over de Brusselse Ring. De 60 meter brede brug moet dieren in het Zoniënwoud een veilige oversteekplaats bieden.
Zo zal het ecoduct eruitzien als het klaar is.

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is het ecoduct tussen Groenendaal en Waterloo een goede zaak voor mens en dier. Hij kwam vanmiddag de eerste spadesteek geven. Dankzij de brug zullen dieren zich niet meer op de Ring moeten wagen. Het verkeer wordt op die manier ook vlotter en veiliger voor de mens.

De groene brug van 60 meter breed krijgt een natuurlijke inrichting met aarde, struiken en bomen. Dieren krijgen zo een vertrouwde omgeving en voldoende afscherming tegen het geluid en het licht van de Ring. Een speciaal "ecoraster" aan beide zijden van de Ring zal dieren naar het ecoduct leiden. Zo vinden grote en kleine dieren makkelijk hun weg naar de veilige oversteekplaats.

De allereerste natuurbrug over de Ring rond Brussel maakt deel uit van het project LIFE+ OZON, dat de stukken Zoniënwoud aan beide zijden van de Ring opnieuw met elkaar verbindt. Het gaat om een samenwerking tussen de Vlaamse Overheid (Agentschap Wegen en Verkeer, Agentschap Natuur en Bos, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie), de Europese Commissie, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren.

In mei 2017 moeten de eerste dieren over het Ecoduct Groenendaal lopen.

Meest gelezen